Църквата „Св. Георги Победоносец” в Мадан чества своя храмов празник

Църквата „Св. Георги Победоносец” в Мадан чества своя храмов празник

На 6 май Светата Православна Църква спомня удивителния подвиг на един от най-великите Христови воини- светия великомъченик Георги. Той е почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. По този повод храм „Св. Георги Победоносец” в Мадан чества своя празник.Божествената св. Литургия. отслужи секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян, свещеноиконом Запрян Шиков, който е и председател на храма.

От рано сутринта, енориаши и гости се стекоха в църквата, изпълнени с духовна радост и светла надежда. Те се поклониха пред светеца чудотворец, измолвайки застъпничеството му пред Бога в днешните трудни дни на изпитания.Всеки отправи гореща молитва за това, което му е потребно, за да бъде здрав и радостен. Изпълнени с искрена вяра в непобедимата сила на Христовия мъченик, миряните почувстваха благодатта от светата Литургия. И заедно с духовниците, благоговейно изрекоха Господнята молитва „Отче наш” и „Символа на православната вяра”.Благозвучните песнопения бяха изпълнени вдъхновено от хористи, под ръководството на музикалния педагог Ася Минчева.

В края на богослужението иконом Запрян Шиков произнесе празнично слово, в което каза:„ Свети великомъченик Георги Победоносец отдава живота си в името на Господ Иисус Христос и просиява като един велик Божий угодник и воин Христов.”Той призова вярващите да почитат паметта на светеца най-вече в своето ежедневие, като подражават на праведния му живот. „ Независимо

дали сме призвани да носим меч за битки или да се трудим, скромно и ежедневно, дали сме млади или в зряла възраст, имаме многобройни имоти или само дрехите на гърба си, дали сме семейни, или не, ние имаме светлия пример на Свети Георги, ние имаме Божието слово и знаем, че каквито и трудности да ни срещат по пътя, ще продължим и Бог ще ни подкрепи”- подчерта свещеникът.

Духовното тържество завърши с всепобедния поздрав „Христос Воскресе” и с благопожелание за здраве, мир и благоденствие. По традиция, за подкрепа, църковното настоятелство покани всички присъстващи на благословена трапеза.

Сийка КЕТЕВА

Снимки: презвитера Таня Шикова

georgi

madan

Вирни се горе