ЦЪРКВАТА „СВ. ДУХ” В СМОЛЯН ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

ЦЪРКВАТА „СВ. ДУХ”  В СМОЛЯН ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

На 5 юни, понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Той се чества заради величието на Пресветия и Животворящ дух, Единосъщен с Бог Отец и Бог Син. Чрез него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение.Смолянският храм „Св. Дух” с тържествен камбанен звън прикани енориашите си на архиерейска света Литургия. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев, свещеник Иван Василев, предстоятел на храма, и свещеник Васил Маджаров.

От рано сутринта заприиждаха миряни и от съседните квартали на областния град, за да почетат големия християнски празник, и да съучастват с молитви в благодатта на св. Литургия . Богомолците изразиха радостта си от посещението на своя архиерей, когото винаги посрещат с неизразимо вълнение.

Затрогващите песнопения на утринята и .литургията изпълниха църковният певец Петър Христосков и хористи при храма. Мнозина от присъстващите припяваха и всички заедно изповядаха Символа на вярата и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”. Празника уважи областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев.

В края на служението, епископ Висарион се обърна към народа с празнично слово, в което подчерта, че днешният ден е определен от Светата Църква за прослава на Третото лице на Пресвета Троица – Светия Дух. Именно Господ чрез Светия Дух преобразява живота на човека, изпълва го с нов смисъл, дава на човешката немощ способността да яви Божията сила.”Според евангелските мерки ние сме немощни, не отговаряме на онзи нравствен и духовен идеал, който ни е начертал Господ в Евангелието, заяви той. По човешки не сме в състояние да изпълним Божиите заповеди, но с помощта на Светия Дух това става възможно.” Негово Преосвещенство ни прикани единомислено да се помолим на Светия Дух, на Царя Небесен, на Утешителя да дойде и да се всели в нас, за да ни очисти от всяка сквернота, и да ни спаси.

По традиция, в двора на храма бе отслужен празничен водосвет. Епископ Висарион поръси присъстващите със светена вода и благопожела здраве, мир , благодатни сили и преуспяване в добрите начинания.

И тази година църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да уважат храмовото тържество.

Сийка КЕТЕВА

svguh

Вирни се горе