Църквата Св."Дух" в Смолян отбеляза тържествено своя храмов празник

Църквата Св."Дух" в Смолян отбеляза тържествено своя храмов празник

На 13 юни, понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Той се чества заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Бог Син. Чрез него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Смолянският храм „Св. Дух” с тържествен камбанен звън прикани енориашите си на архиерейска света Литургия. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Смолян , отец Иван Василев, предстоятел на храма и свещениците отец Димитър Куцев и отец Васил Маджаров.

От рано сутринта заприиждаха миряни и от съседните квартали на областния град, за да съучастват в служението и да почетат големия християнски празник.

Дълбоко съдържателните песнопения на утринята и Литургията развълнуваха богомолците, които, заедно с духовниците, с трепет на душите изповядаха Символа на вярата и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”.

В края на Литургията, с празнично пастирско слово епископ Висарион се обърна към присъстващите, като поясни, че на Петдесетия ден от Христовото възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове, както. и за предадената чрез тях приемственост.

gyh

Духовното събитие завърши с петохлебие, водосвет и тържествено многолетствие. Владиката благодари на всички, които се трудят и молят в този храм, след което раздаде парченца анафора.

По традиция църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да уважат храмовото тържество.

Вирни се горе