Църковен летопис в кв. Райково

Църковен летопис в кв. Райково

Църквата „Св. вмчца Неделя” в смолянския квартал Райково „сътвори” летопис за времето от 2020 до 2022г.Начинанието осъществиха родолюбиви християни от квартала, след благословението на Смолянски епископ Висарион, който е предстоятел на храма, и подкрепата на енорийския свещеник иконом Запрян Шиков. В предговора на летописа четем:”Пътят към храма е не само път към Бога, а и към миналото и бъдещето. Настоящето е реалността, в която живеем – дните, в които посрещаме изгревите на слънцето и изпращаме залезите му. Настоящето е общуване в реално време, търсене на екзистенциални истини, подкрепа и помощ. Време, в което осъзнато поемаме към храма, за да почувстваме Божията благодат, да пристъпим към Светите Тайнства, да укрепим Вярата си. Пътят към храма е нашата безусловна връзка с миналото и бъдещето”. Ако искаме да живеем в бъдещето, трябва да го създадем, ако искаме да не забравяме миналото, трябва да го сътворим.

В летописната книга са отразени най-важните събития от църковния живот, а именно: ръкополагането на епископ Висарион на 21 февруари 2021г. и честването на 50-годишния му юбилей на 6 юли с.г., архиерейски богослужения, празници на храма, дарения, очеркови материали и др. Специално внимание е отделено на сполетялата ни пандемия от коронавируса и тревогите на миряните.

Събитията през трите години са илюстрирани с над 300 снимки, изкарани на хартия, в които са снимани освен духовници, и много енориаши и гости на храма.

Вярваме, че сме извършили богоугодно дело, което ни носи радост и надежда, че в някой забележителен ден, след десетки години, някой ще спомене духовниците и богомолците, които са се черкували в храм „Св. Неделя” и са споделяли щастие и болка.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе