Трябва да се създаде президентска република

Трябва да се създаде президентска република

Тройната коалиция трябваше да я има до приемането на България в ЕС. Това заяви президентът на България в периода 1990-1997 Жельо Желев по БТВ.

“Ако България не беше създала правителство тогава, нямаше да може да влезем с Румъния в ЕС”, каза още той. По думите му, още при самото сформиране на коалицията е имало нещо порочно, информира агенция Кросс.

Желев изрази мнение, че при дискусиите за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията, не се засяга най-важният въпрос за формата на държавно управление.

“Една от причините за провала на прехода е именно формата на държавно управление”, каза той, като се обяви за преминаване към президентска република. “Колективната отговорност води до колективна безотговорност, а отговорността е винаги лична, тя е персонална”, обоснова се той.

При една президентска република, президентът има правото да председателства Министерски съвет, което води до по-голям контрол.

“Моментът е много подходящ за смяна на държавното управление. Това обикновено се случва в критични за държавата моменти”, добави още Желев.

Вирни се горе