Тромавите процедури и незадоволителната инфраструктура са сред проблемите на бизнеса в Родопите, според предприемачите

Тромавите процедури и незадоволителната инфраструктура са сред проблемите на бизнеса в Родопите, според предприемачите

Тромави процедури, мудно развитие на проекти, политическата обстановка, на места незадоволителната инфраструктура. Това са част от спънките, пред които е изправен бизнесът в Родопите, стана ясно по време на организираната онлайн “Среща на бизнеса в Смолян и Кърджали”. Събитието е част от платформата “Капитал Градове” на в. “Капитал”.

Според Владимир Иванов от Кирково, собственик на “Лина 07”, ориентирана почти изцяло към външния пазар фирма, важността на чуждия бизнес е да създава конкуренция, особено в малкия град. “Защото той ще създаде друга възможност за развитие и печалба на младите хора и аз като работодател ще трябва да подобря условията, да повиша възнагражденията, за да ги задържа.”, коментира той. Според него проблемът с липсата на кадри е световен, не подминава България и тепърва ще се задълбочава. Кирковчанинът обаче е намерил формула: “Аз обръщам обратно комбинацията пари-отношение, като залагам на отношението към служителя, след което на възнаграждението и условията”.

Иванов споделя също, че бизнесът в родния Кирково търпи големи загуби заради пандемията. Обяснява, че благодарение на граничния пункт при Маказа хотелите в региона са се увеличили от 1 на 20 след отварянето му, а поминъкът от земеделие се е преориентирал към туризъм и търговия с гръцките пенсионери.

В срещата участва и Кирил Асенов-младши, мениджър в една от най-големите компании в региона “Арексим”. Който разказа за предизвикателствата пред които е поставен бизнеса в малкия град и последиците от пандемията, които продължават. Според Асенов освен здравна и социална вече имаме и тежка икономическа криза, с която трябва да се борим и бизнеса е принуден да прилага непопулярни и креативни решения за да се измъкне от кризата.

Представител на бизнеса от Рудозем – Светослав Узунов, търговски директор на “Рубела Бюти”, открои други три основни проблема не само пред бизнеса, но засягащи местното население – инфраструктура, екология и електроенергия. По думите му, пътищата в региона на козметичната фабрика на места са в изключително лошо състояние, с наличие на свлачища, което затруднява доставките и износа. Честата замърсеност на водата влияе не само на бизнеса, но и на здравето на местното население, пише БТА.

Той отбеляза, че бизнесът в региона среща разбиране от страна на местните власти, но подчерта, че бизнес и власти трябва да бъдат по-настоятелни и мотивирани в исканията си към държавата.

Вирни се горе