Трима жители на Смилян пътували в самолета от Амстердам. Тестовете им са отрицателни, поставени са под домашна карантина

Трима жители на Смилян пътували в самолета от Амстердам. Тестовете им са отрицателни, поставени са под домашна карантина

На проведения днес брифинг във връзка с разпространението на коронавирус в региона, областният управител Недялко Славов обърна внимание върху заповедите на Министъра на здравеопазването от 1 и 3 май, с които отпадат голяма част от ограниченията. Въпросните заповеди са публикувани на официалната страница на Министерството на здравеопазването, както и на страницата на Областна администрация Смолян в секция COVID-19, от където можете да се запознаете със съдържанието им. „Потвърдените случаи на заразени с коронавирус жители на област Смолян към момента са 37, от които 22-ма са излекувани, смъртните случаи са 3-ма плюс пациентът от Неделино, който почина през празничните дни. Той беше хоспитализиран в Университетската болница в град Пловдив. Активните случаи към момента са 12, от които 5 са в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян, а 7 се лекуват в домашни условия. Положителните проби сред медицинския персонал са четири – един лекар, една медицинска сестра и 2 санитарки.“, областният управител Недялко Славов обобщи епидемичната обстановка в област Смолян към днешна дата.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева представи отговор на отворено писмо, изпратено от гражданин на Смолян до Министерството на здравеопазването, Министър-председателя и медиите, във връзка с нередности в МБАЛ-Смолян. „Специалисти на Здравната инспекция извършват засилен контрол в лечебното заведение за спазване на противоепидемичните мерки по разпространение на заразата. При проверките е установено, че в болницата е създаден точен алгоритъм за организацията на работа за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус. Не са установени или констатирани нарушения във визирания в отвореното писмо период. Едва по-късно са установени двама пациенти с COVID-19, лекувани в Кардиологично отделение на Областната болница, по време, в което се разболява със същата инфекция санитарка от отделението. Незабавно, със заповед на РЗИ-Смолян са разпоредени противоепидемични мерки – затваряне на отделението, пълна дезинфекция и изследване на персонала и пациентите. Установена е една положителна проба на санитарка от отделението, която е поставена под домашна карантина. Огнището е ликвидирано.“

Д-р Кубатева уточни, че до момента в областта има 6 позитивни на COVID-19 лица от медицински персонал – трима лекари, една медицинска сестра и две санитарки, от тях трима са излекувани. „Лекарите са от извънболничната медицинска помощ без връзка помежду им. Останалите са от персонала на болницата в Смолян, като само между санитарките има връзка с работното място. Контактните лица на заразените са отрицателни на PCR-тест и до момента не са проявявали оплаквания. Сред ръководството на Областната болница няма болни от коронавирусна инфекция. Под 14-дневна карантина до 17 април е бил поставен един от ръководството на болницата, като контактен на позитивен член от семейството.“ „Областта ни е сред тези с голям брой и ранно проявени заразени най-вероятно поради внесена зараза от чуждестранните туристи, почивали в к.к. Пампорово, където работят много хора от областта, както и завърналите се от чужбина наши съграждани. Това се потвърждава от първите позитивни случаи. За развитието на епидемичния процес значение имат и безсимптомните заразоносители, които са реално опасни за разпространението на вируса.“, каза директорът на РЗИ-Смолян, като допълни: „През последните десет дни се наблюдава намаляване на откритите позитивни случаи в област Смолян, което е резултат от предприемане на адекватни действия от здравните лечебни заведения, както и на Областния оперативен щаб и спазване на противоепидемичните мерки от преобладаващата част от гражданите.“

Във връзка с пътуващите в самолета от Амстердам, в който е имало заразено семейство от Хасково, д-р Кубатева информира, че с полета са пътували трима жители на област Смолян, от село Смилян, които са поставени под 14-дневна карантина. Към момента те са здрави, взети са им проби за PCR-тест и резултатите са отрицателни. По отношение на епидемичната обстановка през седмицата, във връзка с новите случаи, установените контактни лица са поставени под 14-дневна карантина. От взетите проби 5 са готови и те са отрицателни. Очакват се резултатите на останалите. Общо към момента в областта под карантина са 227 лица, от които 198 са завърнали се от чужбина, а контактни на позитивни са 29. От началото на извънредното положени до момента карантинираните са били 1177.

През изминалата седмица са взети проби – за PCR-тест 129, от които 23 от РЗИ, 81 от болницата в Смолян, 19 от болницата в Мадан и 2 проби от болницата в Девин. От тези 129 проби само 4 са положителни. От всички взети проби на медицински персонал са 58 – 19 в Мадан и 39 от болницата в Смолян, като 2 са положителни в Смолян. Бързи тестове през седмицата са направени 122, от които 11 са положителни, което представлява около 9%. Общият брой изпратени и изследвани до момента проби са 524 за PCR-тест и 544 бързи теста.

През изминалата седмица от РЗИ-Смолян са предоставени лични предпазни средства на болничните лечебни заведения в областта, на Центъра за психично здраве, Центъра за спешна медицинска помощ и ОД на МВР общо: еднократни маски-2940, еднократни защитни костюми-1728, защитни очила-38, калцуни-5000, ръкавици-4400. Д-р Кубатева уточни, че това е етапно предоставяне.

Относно контролната дейност, д-р Кубатева каза: „От 27 до 30 април санитарните инспектори от РЗИ-Смолян са извършили 48 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Проверени са 21 шивашки цеха, 13 транспортни средства, 4 магазина за промишлени стоки и 2 хранителни магазина, като последните са по сигнал, 8 броя обекти с обществено предназначение – фризьорски и козметични салона. В 43 обекта е установено спазване на мерките, в 3 обекта са съставени предписания, съставени са два акта. Извършени са 27 проверки в лечебните заведения за спазване на противоепидемичните мерки и 5 проверки в аптеки за продажба на лекарства с пределни цени, при които не са констатирани нарушения.“ В заключение директорът на РЗИ-Смолян информира, че 548 деца са преминали за консултация и имунизация през детските консултации в областта. „Наред със създаване на организация за изследване на медиците от спешната помощ в областта, започва подготовка за масово тестване на персонала и домуващите в социалните домове.“, допълни д-р Кубатева.

„Към този момент в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян се лекуват 5-ма пациенти с коронавирус, които са в добро общо състояние. Сред тях има и с втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани.“, каза пред медиите директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев.

„Съгласно новите изисквания на щаба, се провежда изследване на таргет-групи. До този момент сме изследвали персонала от Инфекциозно отделение, ОАИЛ, АГ отделение с PCR-тестове. Бързи тестове са правени в хирургията. Изследванията на персонала в болницата ще продължи. Към момента в МБАЛ-Смолян имат възможност да функционират всички отделения. Установените случаи на коронавирус сред персонала на Областната болница са под 1% от целия персонал. Продължава и тестуването сред пациентите на болницата.“, уточни д-р Даракчиев.

Ст.комисар Николай Димов каза, че криминалната обстановка в областта е нормална към момента. Продължават действията на служителите на ОД МВР-Смолян по отношение на контрола за спазване на противоепидемичните мерки. През почивните дни е образувано едно бързо производство срещу лице, нарушило карантината.

Областният управител Недялко Славов и директорът на ОД МВР-Смолян ст.комисар Николай Димов припомниха, че административното обслужване в институциите не е прекъсвало през целия период на извънредното положение, при спазване на всички противоепидемични мерки. Гражданите могат да придвижват своите документи, както чрез он-лайн платформите, така и физически в административните звена, при спазване на хигиенно-санитарните

Вирни се горе