Трима светци чества Православната църква на 4,5 и 6 декември -Света Варвара, Свети Сава Освещени и Свети Никола

Трима светци чества Православната църква на 4,5 и 6 декември -Света Варвара, Свети Сава Освещени и Свети Никола

На 4, 5 и 6 декември Православната Църква почита трима светци: Света Варвара, Свети Сава и Свети Никола. Те са просияли за спасителната православна вяра и са обдарени от Бога с извършване на чудеса.В православието Света Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причастят.Светицата е родена в аристократично семейство в Никомедия, Мала Азия, около 270 г. Баща й, върл езичник, я затворил в кула, за да я предпази от похищение. Останала сама, красивата девойка съзерцавала природата и се питала кой е създателят на прекрасното творение.Когато дошло време да се омъжи, измолила от баща си да й разреши да си потърси жених. През това време се запознала с християни, обикнала Божието слово и сама станала християнка.От този момент, тя, милата, се противопоставя на управителя-езичник и дори на своя баща, който се превръща в неин палач. Загива мъченически за Христовата вяра.

Свети Сава Освещени живял от 439г.до 532г. Роден е в областта Кападокия в заможно семейство. На 17 години бил подстриган за монах и приел монашеството, като достигнал съвършенство в поста и молитвата. Св. Сава бил богат наследник. След смъртта на родителите си, построил няколко манастира и болници, основал две странноприемници. До края на живота си той не преставал да поучава с думи, да бъде пример на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и напълно отричане от собствената си воля.

Свети Николай Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник / родил се през втората половина на ІІІ в./,архиепископ на град Мира в областта Ликия, Мала Азия.Известен като противник на езичеството и арианството.В иконографията на Източноправославната църква често се изобразява редом до Иисус Христос и Дева Мария. През целия си живот помага на страдащите, защитава невинните и укрепва слабите със словото на истината и вярата.Покровител е на бедните, моряците, рибарите, банкерите, затворниците, покаялите се крадци, фармацевтите, погрешно обвинените и на стрелците с лък. Свети Никола е единственият светец, комуто се приписва, че притежава силата да възкресява посредством молитвата си.

Митологията представя Св. Сава като брат на Света Варвара / почитана ден преди него/ и на Св. Никола /почитан ден след него/. Свети Сава в народните вярвания е по-добрият, той винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите.Двамата подготвят празника на Св. Никола, затова се казва:”Варвара вари, Сава пече/ меси/, Никола гости гощава”.

На иконите:Св. Варвара, Св. Сава, Св. Никола

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

sveti

svetec

Вирни се горе