Трима епископи благословиха храмовия празник на катедралата в Смолян

Трима епископи благословиха храмовия празник на катедралата в Смолян

Катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян отпразнува своя небесен покровител с трима епикопи, осем свещеници от Пловдив и Смолянска духовна околия, митрополитски протодякон и шест икодякони, с два хора – на патриаршеската катедралата „Св. Александър Невски“ в София и пловдивския митрополитски хор „Св. апостол Ерм“. През двата празнични дни на Вечернята с Петохлебие и на светата божествена Литургия снима Пловдивската православна телевизия, за да могат много повече, хиляди хора от страната и чужбина, където се излъчва медията, да станат съпричастни на благодатното духовно празненство. По преценка на богомолци, излизащи от храма след празничната Литургия на 29 юли, сякаш небето било слязло над храма и над тях, слушайки песнопенията, молитвите, Евангелските четива.

Рано сутринта с камбанен звън в храма бяха посрещнати Главният секретар на Светия Синод на БПЦ-БП Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим , викарият на Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков. На светата Литургия присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет в Смолян инж. Данчо Киряков, командирът на 101-ви Алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров, общински съветници. От София пристигна и ктиторското семейство Здравка и Тодор Баткови.

Епископ Герасим преподаде благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит, който лично е участвал при освещаването на катедралния храм „Св.Висарион Смоленски“ през 2006 г. като Русенски митрополит и с голяма радост удостоил Главния секретар да дойде по покана на Пловдивския митрополит Николай и да отслужи тържествената св. Литургия. В този празничен ден, заяви епископ Герасим, в сърцето на планината – смолянската катедрала, аз към щастлив заедно да почетем свети Висарион Смоленски и да покажем, че неговото дело не е било напразно, а напротив – християнството, православието по цялата наша родина се е съхранило в най-трудните времена на робството, както са се съхранили и нашата народностна памет, нашите традиции.

В проповедта си епископ Арсений нарече свещеномъченик Висарион райска птица, въздигнала своя глас за правдата, за вярата. Като добър пастир е прославен и днес и ние трябва да запазим духа на нашия отец-пътеводител, който с никакви мъчения и жестокости, с ятаган и насилие не са успели да го принудят да се отрече от Христа и да приеме исляма. Изтърпял тежките изпитания докрай, прободен с нож в гърците. Било 29 юли 1670 г. по времето на султан Мехмед IV. Не само свети Висарион Смоленски има нужда от прослава, по-скоро ние имаме нужда от неговата молитвена помощ и застъпничество за българския народ, заяви епископ Арсений. По неговите молитви нека Господ да пази Смолянска община от злачестие и беди, а онези, които с усърдие и с вяра са построили този храм, да дарува с благодатни сили, с изобилие на техните плодове. Викарият на Пловдивския митрополит пожела на свещениците в храма и служителите, на църковното настоятелство Господ щедро да ги одари със Своята вечна благодат. Да благодари на хора на храм-паметник „Св. Александър Невски“, той произнесе: „За да се усладят нашите души и за да може да се въздигне молитвата ни по-високо, да достигне небесата в подножието на Божиите нозе, то сред нас са тези, които го направиха – хористите с ръководител и диригент маестро Димитър Димитров.“

Трогнати, след Литургията хористите пожелаха да се снимат с тримата епископи, като спомен от чудесния смолянски празник и благодарното отношение за пеенето им на богомолците в храма, които с радост и усмивки ги поздравяваха.

Росица Примовска

Вирни се горе