Три спектакъла представя РДТ „Николай Хайтов“ през януари

Три спектакъла представя РДТ „Николай Хайтов“ през януари

Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян ще представи три спектакъла през януари, съобщиха от театъра. На 14 януари от 19.00 часа любителите на изкуството ще имат възможност да гледат „Юдина ела“ от Константин Канев – спектакъл, който е създаден специално по повод 70-годишния юбилей на театъра. Любов и страдания, смълчаващо със силата си човешко достойнство, талант и изкупление за неговото притежаване, възхищение пред живота в сянката на страшни изпитания. В разказите на Константин Канев всичко това е сплетено като корените на вековно родопско дърво. Сляпа Дана, Юдичев Тодор, Дрохо Кехая. Истинските хора и техните истории идват към нас от далечно време, през реални събития и легенди, придобиват необикновена осанка, карат ни да притихнем пред техните болка и красота, пред мъдростта и духовната им щедрост.

Режисьор на постановката е Юрий Дачев. Музиката е на Мира Искърова. Участват актьорите Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Божана Мановска, Димитър Димитров, Делян Илиев, Мариан Бозуков, Борис Хаджийски, Атанас Найденов и Никола Орешков.

На 21 януари от 19.00 часа жителите и гостите на Смолян ще могат да гледат „Оркестър Титаник“. Пиесата на Христо Бойчев е абсурдна сатира. Зрителите ще видят една история, разказана от четирима клошари, хора от най-ниския ешелон на живота. Четиримата разказват една и съща история от различни гледни точки. Те започват да фантазират и сънуват нещата около тях. Очаква ви вечер на много смях и забавление.

Драматургията и режисурата са на Делян Илиев. Участват Емилия Ованесян, Румен Бечев, Димитър Мартинов, Асен Левов и Делян Илиев.

На 29 януари от 11.00 часа е началото на детското утро в Родопски драматичен театър. „Книжки сладкодумки“ е образователен спектакъл за деца. Той е дело на режисьора и книгоиздателя Панайот Цанев. На сцената са актрисите Искра Йосифова и Гергана Либова. Сладкодумците отварят приказната врата на литературния свят. Със сръчност, умение и много въображение запознават малките зрители с басни и поговорки, задават им гатанки, пеят песни и разказват приказки. За да бъде още по-интересно за малчуганите Сладкодумците правят кукли от хартия – оригами. Провокират творческото мислене с кукли от предмети, показват какво е танграм, редят пъзели, обясняват що е гатанка, поговорка, басня, приказка, обясняват що е мерена, що е немерена реч, що е композитор, песен.

В театъра в областния град се провеждат и възстановителни репетиции на „Приключения опасни със герои сладкогласни“ – спектакъл за малки и големи. Една завладяваща приказка за неочаквани герои в конкурс за песен. Музикална буря от емоции, сътворена от композитора Хайгашот Агасян. Забавна история за приятелството, успеха, доверието и вечната борба между Доброто и Злото… Атрактивно, занимателно, неповторимо театрално изживяване режисирано от Адриан Петров и представено от младите актьори в театъра – Божана Мановска, Гергана Либова, Деси Минчева, Преслава Георгиева, Соня Йосифов, Делян Илиев, Борис Хаджийски, Никола Орешков, Атанас Найденов и Асен Левов. Очаквайте в началото на месец февруари.

Билети за всички представления може да намерите на касата на театъра и на тел. 0893 338 173.

Вирни се горе