Тревожна е тенденцията на увеличаващ се брой заболели от коронавирус в област Смолян през последните две седмици

Тревожна е тенденцията на увеличаващ се брой заболели от коронавирус в област Смолян през последните две седмици

Епидемичната ситуация по отношение на разпространението на COVID-19 в област Смолян е спокойна, но е тревожна тенденцията на увеличаващ се брой на заболели през последните две седмици, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Мими Кубатева. Според нея причините за повишената заболеваемост са свързани с циркулацията на новите подварианти SARS-CoV-2 и засиленото пътуване на хора през летните месеци в чужбина и у нас. Област Смолян е сред предпочитаните туристически дестинации и, прибавяйки съседството ни с Гърция, където има много случаи на COVID-19, всичко това според д-р Кубатева предпоставя условия за вноса и разпространението на вируса.

Нивото на 14-дневната заболеваемост е 63 на 100 хил. и областта засега е в зелената зона на епидемичната карта на страната. Новите случаи през последната седмица са 37, като се отчита увеличение от 77 на сто на броя на новорегистрираните позитивни за COVID-19. С най-висока заболеваемост е община Девин – 219 на 100 хил. Градът на минералната вода е активна туристическа дестинация от началото на лятото. Без нови заразени са общините Баните и Борино, предаде БТА.

Настоящата ситуация е предвестник на нова вълна на разпространение на SARS-CoV-2, очаквана през месец юли, коментира д-р Кубатева. Тя предупреждава да се вземат навременни предпазни мерки, с които да се ограничи разпространението на вируса. Сред посочените противоепидемични мерки са избягване на затворени пространства с много хора, спазване на дистанция, носене на предпазни маски, особено в лечебни заведения, транспортни средства и магазини, поддържане на добра лична хигиена, редовно проветряване на обитаваните помещения.

Имунизационният кабинет в РЗИ - Смолян продължава да работи с график от 14:00 до 17:00 часа в понеделник за деца (след предварително записване), а за възрастни – в сряда и петък от 15:00 до 17:00 часа. Ваксинации се извършват и в мобилния имунизационен пункт на Българския Червен кръст, който ще работи през юли в делничните дни след 13:00 часа в Борино – понеделник, сряда и петък, а в Чепеларе - във вторник и четвъртък.

Вирни се горе