ТРЕТОТОКУРСНИЦИТЕ ХРИСТО БАЗЕЛКОВ И ЕЛВАН ПАЛАЗЛИЕВ: ОБУЧЕНИЕТО ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ФАКУЛТЕТ Е ПЪРВАТА НИ СТЪПКА КЪМ УСПЕШНА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ

ТРЕТОТОКУРСНИЦИТЕ ХРИСТО БАЗЕЛКОВ И ЕЛВАН ПАЛАЗЛИЕВ: ОБУЧЕНИЕТО ВЪВ ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ФАКУЛТЕТ Е ПЪРВАТА НИ СТЪПКА КЪМ УСПЕШНА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ

Христо Базелков и Елван Палазлиев са студенти в Смолян в специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане” във Физико-технологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, база Смолян. И двамата са завършили средното си образование в професионални гимназии: Христо е завършил ПГТТ „Христо Ботев“ в град Смолян, а Елван – ПГ „Васил Димитров”, град Мадан.

На въпроса защо избира специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, Христо отговаря: „Баща ми беше електротехник и аз, като всички момчета, се възхищавах на баща си и исках да приличам на него. Наблюдавайки го как работи, започнах да мечтая да видя и себе си като такъв специалист. Харесваше ми да разглобявам, да сглобявам, да свързвам прости електрически схеми.“. Осъзнат избор прави в 10-ти клас, когато офисът на ЕVN Смолян организира ден на отворените врати и той е в групата, която го посещава. Там обстойно се запознава с възможностите за развитие в тази област. От тогава знае, че бъдещата му професия ще бъде свързана с електрическата енергия. „Проучих висшите училища и разбрах, че имам възможност да я осъществя, като продължа обучението си в родния си град Смолян.“, добавя той.

При Елван решението да се обучава в специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ идва като продължение на специалността му „Електроенергетика“ от средния курс. „От близки и познати приятели и преподаватели в родната гимназия научих за възможностите, които предлага Физико-технологичният факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в град Смолян и без да се зачудя или замисля и за миг, направих своя избор. Физико-технологичният факултет ме спечели с това, че предлага специалността, към която проявявам интерес, че предлага високи стандарти на обучение, преподавателите са специалисти в съответната област и най-вече, че е близо до моето населено място, което спестява много разходи.“, споделя Елван. „Вече съм трети курс и моите очаквания се надминаха и несъмнено се убедих, че съм направил правилния избор.“, добави той.

Двамата третокурсници освен усвояването на задължителните дисциплини, вече две години участват в Регионалната олимпиада по Теоретична електротехника. Христо има и съвместна публикация със своя преподавателка на национален научен форум.

От втори курс Христо Базелков започва да работи като електротехник в промишлено предприятие в град Смолян. „Нещата, които научавам в университета по време на лекции и упражнения, ми помагат в работата.“, твърди той. „Също така тази година имам удоволствието да участвам в стажантската програма на EVN, където мога да осъществя ученическата си мечта.“, добавя той.

Допълнителен стимул и помощ за Елван Палазлиев е Лятната стажантска програма на EVN България – Младежи с бъдеще, в която участва като стажант-електромонтьор в Електроразпределение ЮГ – КЕЦ Златоград. „Програмата предлага обучение чрез разнообразни реални задачи и проекти и по този начин ми помогна да усвоя по-добре наученото в университета и да го приложа на практика. По този начин надградих и затвърдих знанията от университета. Ползите от стажа бяха изключително много и успехът в университета ми се повиши осезаемо.“, констатира Елван. Тази година отново е приет като стажант-електромонтьор на същото място и КЕЦ.

И двамата третокурсници са убедени, че изборът им на специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ във Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“, база Смолян е отличен. „Тази специалност предоставя широки възможности за работа не само в енергоразпределителните дружества, а и в почти всички отрасли на пазара на труда.“ , убеден е Христо Базелков.

„Несъмнено обучението в тази специалност във Физико-технологичния факултет и възможността да работим по нея е най-добрата рецепта за успешно развитие и реализация!“, заключава Елван Палазлиев.

Снимки:

Снимка 1 – Христо и Елван (вляво) по време на упражнение;

Снимка 2 – Елван и Христо (на преден план) на Регионална олимпиада по теоретична електротехника

Вирни се горе