Третото гайдарско надсвирване в Златоград- среща за мераклии, любители и професионалисти

Третото гайдарско надсвирване в Златоград- среща за мераклии, любители и професионалисти

Надпреварата ще започне на 6 май с регистрация на участниците в четири възрастови групи:

0-10 г.

11-14 г.

15-18 г.

от 19 г. нагоре.

Желаещите да се изявят, следва да се запишат в деня на събитието, от 10:00ч., при водещата - Деси Минчева. След това, в 11:00 ч., "продължителите" на гайдарската традиция ще направят общо изпълнение на сюита, защото гайдата най-първо сбира, а сетне.... сетне е време за "показване и можене"!

А кой колко може и не се черви - ще каже журито! И тази година то е в състав: Тодор Кайков, Костадин Илчев - бай Диньо, Петър Янев, Веселин Козарев, Серафим Кафеджиев и Теодора Игнатова.

Ще препитам лично мераклиите на “Излел е Дельо Хайдутин”!

Предстои ни богат и пъстър 6 май, който да подгрее за Празника на Чевермето на следващия ден - 7 май !

Ще тропнем и хора с танцов клуб “Първи на хорото”- Златоград, и танцов клуб “Опа-иха” - Рудозем!

Журито:

  1. Тодор Кайков - председател на сдружение “Дельо Хайдутин” и ръководител на Гайдарски състав “Дельо Хайдутин”. Преподава гайда в Златоград, Мадан, Рудозем както с ноти, така и по уникален метод с пръстова система...Човекът възродил гайдарството в Златоград.

  2. Костадин Илчев- Бай Диньо! Доайенът- гайдар, основател и ръководител на “101 каба гайди”. Надува гайдата за пръв път на 12 години, а преди години събира 333-ма гайдари, които поставиха рекорд на Гинес. За родопчани, самоукият свирач и майстор на каба гайди е жива легенда! Повече от 35 години той работи като преподавател по кабагайда. Бай Диньо е оценен от Регионалния центъра за опазване на нематериалното културното наследство, в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО.

  3. Петър Янев- човекът, който разказва душата си с гайда! Свири във Виевската група, оркестър “Рожен”, директор на ансамбъл “Родопа”. Преподавател, съучредител и председател на Българската гайдарска асоциация. Освен съвместните концерти с Валя Балканска, Теодосий Спасов и други български изпълнители, Петър Янев композира музика за други музиканти, през годините и до днес. Издава редица албуми.

  4. Веселин Козарев- преподавател, директор на ансамбъл “Еподай”, адвокат, съучредител на Българската гайдарска асоциация. Едно от лицата, пазители на гайдарството и хубавата родопска песен.

  5. Серафим Кафеджиев - златоградският гайдар, завършил фолклорно училище в Широка лъка. Дългогодишен музикант, певец и гайдар, разпознаваем самодеец и читалищен деец.

  6. Теодора Игнатова- Почетен консул на Република България в Демократична Република Конго, президент на международната фондация "Тouch Happiness Foundation". Съучредител и зам.-председател на Българската гайдарска асоциация.

За повече информация и съдействие:

Асен Черешаров - 0899 02 03 31

Вирни се горе