Трети Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" се откри в Стойките /Снимки/

Трети Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" се откри в Стойките /Снимки/

В село #Стойките днес бе открит Третия Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" и уникален интерактивен Музей на гайдата. Организатори са Министерството на културата, община Смолян и НЧ „Пробуда-1903“- с.Стойките. След поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов в центъра на Стойките, отец Живко отслужи молебен за здраве и освети единственият по рода си музей на гайдата. Лентата бе прерязана от кмета на Смолян Николай Мелемов и зам.-министърът на културата Весела Кондакова.

zarko

stoikit

Експозицията е създадена изяло от дарения, подредени са предмети от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната. Музеят по атрактивен начин предлага всичко свързано с гайдарското изкуство от началото на 20-ти век до днес. Сред експонатите е гайдата, под чийто съпровод е записана песента „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, която лети в Космоса.

gaidi

Водещ на събитието бе Веселина Бабаджанкова. Официални гости бяха народните представители Михал Камбарев и Зарко Маринов, зам.-министърът на културата Весела Кондакова, зам.-областният управител Емил Руженов, кметът на Смолян Николай Мелемов.

apostol

В музеят има специална стая – планетариум, в която на фона на звездното небе чуваш истинските шумове на Вселената, а сред тях звука на гайдата. В друга секция можеш да чуеш по избор аудио записи на всеки изпълнител, както и да гледаш по избор видео с тях, което се прожектира на стена на Музея.

melemov

На специална стена около лика на Апостол Кисьов, създателят на състава-емблема „100 каба гайди“, са написани върху кожа от гайда всички имена на 333-мата гайдари участвали в Рекорда на Гинес през 2012 г.

maria

Целият музей е подреден на 7 секции“, каза 24-годишната Диана Георгиева. Тя е създателят на идейният проект за Музея, който е обсъден и приет от специалисти в различни области на изкуствата. Началото на създаването на експозицията е започнала през април 2021 г.

muzei

"Проектът имаше за цел да отрази развитието на гайдарското изкуство във всичките му фази от началото на 20-ти век та до днес“, каза Мария Кисьова, председател на Инициативния комитет, на читалището в Стойките и снаха на Апостол Кисьов. Тя благодари на всички дарители допринесли за създаването на Музея. На този етап те са 101. Очакват се още дарения, с което да продължи обогатяването на колекцията. Най-възрастният гайдар представен в експозицията е Иван Петков Бозуков, роден през 1888 г. в село Кортен, Новозагорско. Експонатите са предоставени от родствениците му. В експозицията е представен и най-малкият гайдар в България, 6-годишният Стефан Иванов, който спечели първи място в осмото издание на „България търси талант“.

gaida

След откриването на експозицията с шествие гайдарите се отправиха към местността Потока, където над 400 изпълнители ще изявяват на сцената днес и утре.

staq

Целта на Гайдарския събор е съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, популяризиране на родопската гайда и подкрепа на младите изпълнители.

docho

nosia

karts

Вирни се горе