Трети ден гори над Хвойна

Трети ден гори над Хвойна

Цяла нощ е продължило гасенето на пожара над село Хвойна в Родопите. Борбата с огъня продължава и в момента, съобщи bTV. Активни огнища на различни места, включително и в близост до пътя между Хвойна и Чепеларе, откъдето се предполага, че е тръгнал пожарът. Там има и леко задимяване.

В 8 ч за трети ден се събират пожарникари, горски служители и доброволци, за да обсъдят плана за борба с огнената стихия.

Според Нова телевизия пожарът е частично локализиран. Миналата вечер е била овладяна ситуацията в горната част в местността Буково, по информация от пожарната в Смолян, предоставена за медията.

Изгорели са над хиляда декара борова гора. На четири различни места тази нощ е имало дежурни екипи на пожарната.

В гасенето на огъня вчера участваха два военни хеликоптера, като се очаква днес отново да са на терен. От общината призовават още доброволци да се включат в гасенето.

Заради пожара е обявено и частично бедствено положение в Чепеларе.

БНТ пък информира, че пожарът продължава да се разраства. От 6 часа сутринта на терен 150 човека огнеборци, горски служители и доброволци, включително от Пловдив и София. Работата им е затруднена от липсата на горски пътища в района и от задушливия дим от пожара. Гори 100-годишна гора от черен бор, чиято смола при горенето отделя въглеводороди и замърсява въздуха.

Пред БНР директорът на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян Здравко Бакалов съобщи, че през нощта благодарение на ниските температури и високата влажност интензивността на пожара е относително намаляла, но през деня се очаква ново активизиране на огнищата.

По думите му в нощните часове огънят е обхванали неголеми нови площи. Пожарът вече се развива низово, докато отначало той бе върхов и се разпространяваше изключително бързо.

Днес в гасенето се включват нови групи доброволци. Усилията на огнеборците ще бъдат съсредоточени в двете направления, в които огънят продължава да се разпространява - към комплекс "Синия хан" и към село Хвойна.

Вирни се горе