Третата статия от акатиста към Пресвета Богородица беше прочетена в Чепеларе

Третата статия от акатиста към Пресвета Богородица беше прочетена в Чепеларе

На 17 март в храм „Успение Богородично” беше отслужено последованието на малкото повечерие и бе прочетена третата статия от Богородичния акатист. Богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Молитвено участие в Богородичното последование взеха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев, Димитър Петров, предстоятел на храма, и свещеник Апостол Аролски.

И тази вечер, вярващи се събраха в храма на Божията Майка, за да й се помолят за помощ и закрила, и се преклонят пред нравствения й пример. Вечерното богослужение уважиха Слава Пепеланова, председател на Общинския съвет в Чепеларе и зам.-кметът на града Антония Аговска. С молитви и песнопения духовници, певци и хористи възхвалиха Пресвета Богородица и всички заедно отпяваха припева:”Радвай се, Невесто неневестна!”

След прочитането на третата статия на акатиста епископ Висарион произнесе проповед, като призова да подражаваме на Божията Майка, чиито украшения са: Богомислие, молитва, благочестие, смирение, кротост, труд и добродетелност през целия й живот. Архиереят ни насърчи ” да я молим да ни помага благодатно, като живеем целомъдрено, праведно и благочестиво, та да наследим вечния живот в дома на нашия небесен Отец.” Той се помоли на Богородицата Дева да не пренебрегва нашите молби в скърбите, да ни избави от беди, „едничка чиста и благословена.”

В края на последованието владиката пожела на всички леки и спасителни пости и преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

chepelare

visar

chetenua

Вирни се горе