Третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски бе прочетена в храм „Св. Атанасий”- Чепеларе

Третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски бе прочетена в храм „Св. Атанасий”- Чепеларе

Третата статия на Великия покаен канон на св. Андрей Критски беше прочетена на 1-ви март, вечерта, в храм „Св. Атанасий”-Чепеларе. Миряни се събраха за поредна вечер и от душа и сърце се помолиха Господ да не отхвърля молбите им, а да се смили и им прости, защото се молят с вяра.

Покайното последование възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него, молитвено присъстваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и свещениците Апостол Аролски, предстоятел на храма, Димитър Петров и Васил Маджаров.

Владиката изпя заедно със свещениците вдъхновените химни на Великото повечерие „С нас е Бог” и „Господи на силите” и прочете третата статия на дълбоката по смисъл творба. Певци, хористи и духовници зовяха чрез припева ”Помилуй ме, Боже, помилуй ме!” Във вечерното богослужение съучастваха и зам.-кметът на Община Чепеларе Антония Аговска и синът й Божидар.

В края на службата епископ Висарион произнесе проповед, насърчавайки ни като християни да постигнем през Св. Четиридесетница духовно въздигане чрез покаяние, пост и молитва. Той каза:”Ако се задълбочим мислено, ще видим, че през цялото произведение на св. Андрей преминават две главни теми: вярата и покаянието. Правата вяра е едно от условията за спасението. Господ ще спаси човека според вярата му и ако има покаяние. Покаянието не е думи, а дела”. Архиереят за пореден път акцентира върху покайния призив на изпадналата в греховност човешка душа, която търси и жадува Божията милост и Божията правда..

След като преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, припомни, че четенето на Канона продължава. Четвъртата част ще бъде прочетена на 2 март, вечерта, в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково. „Нека всички заедно да съучастваме в трогателната вечерна служба!”- призова владиката.

Сийка КЕТЕВА

slujba

Вирни се горе