ТРАДИЦИОННИЯТ ГРЪМ ОТ ФАСУЛЕВО ТОПЧЕ ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ПРАЗНИКА НА СМИЛЯНСКИЯ ФАСУЛ

ТРАДИЦИОННИЯТ ГРЪМ ОТ ФАСУЛЕВО ТОПЧЕ ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ПРАЗНИКА НА СМИЛЯНСКИЯ ФАСУЛ

Празникът на Смилянския фасул за 21 -и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул.

Секретарят на Община Смолян Момчил Николов при откриването на празника посочи, че той се утвърди като емблема на Смилян и Родопите. Знаковото туристическо събитие привлича хиляди посетители. Той благодари на организаторите на празника и на всички трудолюбиви хора от Смилян, защото те влагат душа и сърце, за да го има този невероятен празник.

Приветствия отправиха председателят на Общински съвет Смолян Ангел Безергянов, зам.-областният управител Зарко Маринов и др.

Всички гости и жители на селото могат да опитат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта Смилянски фасул. Чорбата е приготвена с над 250 кг. фасул. Тя се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. И тази година се раздава и курбан.

Организаторите - община Смолян , кметство Смилян, местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров” , Посетителски информационен център –Смилян, Слоу Фууд – България, Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“, Кооперацията в Смилян и др. са подготвили богата и разнообразна програма за днешния празник.

След официалното откриване на празника, гостите и туристите могат да посетят оставащите събития от празника.

sneja

С програмата може да се запознаете на този линк: https://www.smolyan.bg/bg/news/view/5849

Вирни се горе