Традиционните Делюви празници в Златоград ще се проведат от 15 до 23 септември

 Традиционните Делюви празници в Златоград ще се проведат от 15 до 23 септември

Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“ на 23 септември ще върне #Златоград век назад, съобщиха от Етнографския комплекс. Традиционните Делюви празници в Златоград се откриват на 15 септември, а кулминация на тържествата е възстановката, пресъздаваща градска чаршия по калдъръмите на Етнографския комплекс.

В програмата на празниците са включени творчески срещи, концерти, премиери на нови издания, свързани с историята на Златоград, баскетболен турнир „За купата на Делю Войвода“. На среща в Стария град ще бъде представена книгата „Българските хайдути“ с участието на авторите проф. Пламен Павлов и Иван Първанов. Прожекция на филма на Симеон Идакиев и Атанас Аретов „Делю и вечността“ е част от празничните събития.

Концертната програма на Делювите празници е с участието на Росица Пейчева, гайдарски състав „Делю Хайдутин“, формация „Родопско настроение“, Нели Петкова и др.

Хиляди гости от страната и съседния гръцки регион се очаква да посетят „Един пазарен ден“. Възстановката по калдъръмите на Етнографския комплекс връща оживлението и глъчката на старата градска чаршия от началото на миналия век.

И миналата година „Един пазарен ден отпреди 100 г.“ събра хиляди в Етнографския комплекс в Златоград. Гости и туристи от цялата страна се включиха във възстановката не само като публика, а като част от пазарната глъчка в Стария град, предаде БТА.

Вирни се горе