Традиционен курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата бе раздаден на пътуващите по направлението Смолян-Пловдив

Традиционен курбан за по-малко  катастрофи и жертви по пътищата бе раздаден на пътуващите по направлението  Смолян-Пловдив

Курбана освети Архиерейският наместник епископ Висарион, в съслужение със свещеници от Смолянска духовна околия. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, бяха сред официалните гости на събитието. Курбанът се организира за 16-та година по инициатива на кмета на Забърдо Валентин Черпоков.

„Хубаво е да има такива инициативи като този курбан за здраве, който дава всяка година Валентин Черпоков“, каза областния управител Стефан Сабрутев. В навечерието на Нова година и засиления трафик по пътищата, областният управител призова хората да карат внимателно, преодолявайки обичайното празнично бързане и високи скорости.

„Целта е да почетем паметта на всички загинали и да се молим следващата 2023-та година да има по-малко жертви по пътищата на България“, каза Валентин Черпоков.

Според статистиката, в Смолянска област броя на катастрофите с жертви по пътищата е по-малък в сравнение с други области в страната, посочи директорът на ОД на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев. „За 2021 имаме двама загинали, за тази година – трима. Всички катастрофи са свързани с възрастни хора, на които по една или друга причина им прилошава. Един от загиналите е в следствие на употреба на алкохол. Като брой ранени имаме спад, като брой тежки ПТП - също“, добави ст. комисар Пачеджиев.

Заедно с порциите курбан, на шофьорите бяха раздавани шапки и тениски с надпис „По-малко жертви по пътищата на България“.

Вирни се горе