Топло през ноември с температури до 23 градуса

Топло през ноември с температури до 23 градуса

Сравнително топло време ни очаква през ноември като най-високите температури ще са между 18 и 23 градуса, а най-ниските – между минус 7 и минус 2 градуса. Това съобщи Марияна Попова – дежурен синоптик в Националния институт по хидрология и метеорология при БАН, цитирана от БТА.

По думите й средната месечна температура ще бъде между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса.

През първото десетдневие времето ще е сухо, покрай реките и в котловините с условия за мъгли и ниска облачност. Предимно слънчево и по-топло от обичайното ще бъде в планинските райони. В отделни дни ще има временно усилване на вятъра, увеличение на облачността и разсейване на мъглите, но без съществени валежи и резки температурни промени.

Тенденцията за сравнително сухо и спокойно есенно време ще се запази и през повечето дни от второто десетдневие. По-голяма е вероятността за превалявания, последвани от по-чувствително понижение на температурите в края на десетдневието. През третото десетдневие времето ще бъде по-променливо. Ще има повече и по-чести валежи, значителни усилвания на вятъра и температурни колебания, прогнозира метеорологът.

Днес и през следващите дни от запад ще започне пренос на по-топъл въздух и температурите ще се повишават. През почивните дни на много места ще преминат 15-16 градуса, а в неделя и началото на следващата седмица ще има и места с температури от около и над 20 градуса. Мъглите сутрин ще са по-често явление по ниските места и около водните басеини, но в края на тази и началото на следващата седмица ще бъдат с намаляваща продължителност и на все по-малко места.

Най-хубаво ще бъде времето в планините, където ще бъде тихо и предимно слънчево. От събота до понеделник температурите ще бъдат над 11-13 градуса на 1200 метра надморска височина, а от вторник ще достигнат 14-15 градуса.

Вирни се горе