Топло още седмица, после типично мартенско време

Топло още седмица, после типично мартенско време

През следващата седмица времето ще бъде топло, със слаби превалявания от дъжд в някои дни. След това март ще покаже променливия си характер. През следващите 2-3 дни ще има повече слънце, често ще бъде ветровито. Сутрин ще бъде студено – температурите ще бъдат около и под нула градуса. Към сряда-четвъртък ще се затопли. Температурите, включително минималните, ще се повишават, но облаците ще са повече, а на места ще превали дъжд. Преваляванията в повечето райони ще бъдат слаби, освен в планините на Югозападна България.

Топлото време ще се задържи до началото на второто десетдневие на месеца. Преваляванията до 10 март ще бъдат предимно слаби, от дъжд.

В средата на второто десетдневие времето ще бъде динамично, с по-ниски температури и превалявания, които на север и по високите полета е възможно да бъдат и от сняг, а по високите места да се образува и временна снежна покривка.

Впоследствие, през последните 10 дни на месеца отново ще бъде топло, а вероятните превалявания ще бъдат от дъжд.

Средномесечните температури ще бъдат около нормалните или малко над тях. Месечната сума на валежите ще бъде в рамките на нормата за месеца или малко под нея за някои райони.

Според голяма част от дългосрочните прогнози на метеоинститутите, ни очаква поредно горещо лято, предшествано от по-колеблива в температурно отношение пролет, с температури около или малко над нормалните.

Вирни се горе