Топ 10 на най-здравословните храни на планетата

Топ 10 на най-здравословните храни на планетата

Храна №1: Лимони

Защо лимоните са здравословни?

Само един лимон съдържа повече от 100% за дневния ви прием на витамин С, което може да помогне за увеличаване на „добрия“ HDL холестерол и за укрепване на костите.

Цитрусовите флавоноиди, открити в лимоните, могат да помогнат за възпрепятстване на растежа на раковите клетки и да действат като противовъзпалителни средства.

Бърз съвет

Добавете парченце лимон към зеления чай. Едно проучване е доказало, че цитрусите увеличават способността на тялото ви да абсорбира антиоксидантите в чая с около 80%.

Храна №2: Броколи

Защо броколите са здравословни?

Едно стъбло броколи съдържа повече от 100% от дневните ви нужди от витамин К и почти 200% от препоръчителната ви дневна доза витамин С. Това са две основни хранителни вещества подпомагащи изграждането на костите. Същото количество броколи помага за отстраняване на многобройни видове рак.

Бърз съвет

Запазете до 90% от неговия витамин С като го сложите в плик и го готвите в микровълнова печка. Варенето на пара или вода задържа едва 66% от хранителните му съставки.

Храна №3: Тъмен шоколад

Защо тъмният шоколад е здравословен?

Само 7 грама дневно могат да намалят кръвното налягане при иначе здрави индивиди. Какаовата прах е богата на флавоноиди и антиоксиданти. Тя намаляваа „лошия“ LDL холестерол и увеличава нивата на „добрия“ HDL.

Бърз съвет

Яжте повечр тъмен шоколад от колкото млечен. Един тъмен шоколад съдържа около 53,5 милиграма флавоноиди. А нивото на флавоноиди в млечния шоколад е по-малко от 14.

Храна №4: Картофи

Защо картофите са здравословни?

Един червен картоф съдържа 66 микрограма фолат за изграждане на клетки – почти колкото количеството намерено в една чаша спанак или броколи. Един сладък картоф съдържа почти осем пъти по-голямо количество витамин А, от което се нуждаете всеки ден. А то от своя страна се бори с рака и имунната система.

Бърз съвет

Оставете картофите си да се охладят, преди да ги ядете. Изследванията показват, че това може да ви помогне да изгаряте около 25% повече мазнини след хранене, благодарение на устойчиво на мазнини нишесте.

Храна №5: Сьомга

Защо са сьомгата е здравословна?

Тя е голям източник на омега-3 мастни киселини, които са свързани с намаляване риска от депресия, сърдечни заболявания и рак. 85 грама сьомга съдържа почти от 50% от дневната доза ниацин, която може да ви предпази от болестта на Алцхаймер и загубата на памет.

Бърз съвет

Ако можете купувайте дива сьомга пред тази отглеждана във ферми. Отглежданата във ферми съдържат 16 пъти повече токсични полихлорирани бифенили от дивата.

Храна №6: Орехи

Защо са орехите са здравословни?

От всички ядки, орехите съдържат повечето омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на холестерола. Омега-3 мазнините са показали, че подобряват настроението и се борят с рака. Те също могат да предпазват от увреждане от лъчите на слънцето. Разбира се не пропускайте слънцезащитния крем!

Бърз съвет

Изяждайте по няколко ореха за десерт. Антиоксидантният мелатонин, намиращ се в орехите, помага да се регулира съня ви.

Храна №7: Авокадо

Защо авокадото е здравословно?

Авокадото е богато на добри мазнини. Доказано е че понижава холестерола с около 22%. Едно авокадо има повече от половината влакна и 40% от фолиевата киселина, от която се нуждаете ежедневно. Това може може да намали риска от сърдечни заболявания.

Бърз съвет

Добавянето му в салатата ви може да увеличи усвояването на ключови хранителни вещества като бета-каротин с 3 до 5 пъти в сравнение със салатите без тази суперхрана.

Храна №8: Чесън

Защо чесънът е здравословен?

Чесънът е мощен боец, който може да потисне растежа на бактериите, включително Е. coli. Алицинът, съединение намерено в чесъна, има мощно противовъзпалително действие и е доказано, че помага за понижаване на холестерола и нивото на кръвното налягане.

Бърз съвет

Счуканият пресен чесън освобождава най-много алицин. Но не прекалявайте. Чесънът, изложен на висока температура повече от 10 минути, губи важните хранителни вещества

Храна №9: Спанак

Защо спанакът е здравословен?

Спанакът съдържа лутеин и зеаксантин, два антиоксидантни стимулатора, които са важни за здравето на очите. Последните изследвания са установили, че спанакът е един от най-фективните сред плодовете и зеленчуците за борба с рака.

Бърз съвет

Спанакът е здравослоен и без аромат допълнение към всякакви лакомства. Няма да го усетите, обещаваме! Опитайте да направите шейк от 1 чаша спанак, 1 чаша настъргани моркови, 1 банан, 1 чаша ябълков сок и лед.

Храна №10: Бобови храни

Защо бобовите храни са здравословни?

Храненето с бобови храни (боб, грах, леща) четири пъти седмично може да намали риска от сърдечни заболявания с 22%. Същият навик може да намали риска от рак на гърдата.

Бърз съвет

Колкото по-тъмни са бобовите храни, толкова повече антиоксиданти съдържат. Проучване е установило, че черните бобови храни съдържат 40 пъти количеството антиоксиданти, намерено в белите бобови храни.

Вирни се горе