Тодор Деянов, окръжен прокурор на Смолян: Общият обем на прокурорската дейност през 2017 г. е намалял в сравнение с 2016 г.

Тодор Деянов, окръжен прокурор на Смолян: Общият обем на прокурорската дейност през 2017 г. е намалял в сравнение с 2016 г.

Вчера окръжният прокурор Тодор Деянов отчете дейността на прокуратурата в област Смолян през изминалата година. Разговаряме с него за резултатите от работата на прокурорите.

Г-н Деянов, отново отчитате ниска престъпност в област Смолян, какво показват данните за 2017 г.?

— Статистическите данни отново отчитат ниска престъпност на територията на ОДМВР Смолян – едва 0,7 % от регистрираните в страната престъпления, които съотнесени към 100 хил. от населението са 546,5 престъпления при 1 159,1 средно за страната. Най-висока престъпността остава на територията на РУ Смолян – 41,7 % от регистрираните престъпления на територията на областта, следват РУ Мадан – 17,2 %, РУ Девин – 15,1 %, РУ Чепеларе – 12,3 % и РУ Златоград – 12,2 %.

Запазва се оперативната обстановка по отношение характера на криминалната престъпност в сравнение с предходната година – доминиращи са общоопасните престъпления, както се запазва и характера на регистрираната икономическа престъпност в сравнение с 2016 г., като водещи остават документните престъпления и престъпленията в горското стопанство, свързани с неразрешен добив на дърва и дървен материал.

-- Нужни ли са промени, в това число и законодателни?

— Във връзка с инициирани и изпратени за обсъждане в прокуратурата въпроси свързани с натовареността на прокурорите, от ОП Смолян е изразявано писмено становище след обобщаване на тези на районните прокуратури по тези въпроси, както и са давани мнения по предлагани проекти за изменение на нормативната уредба. С последните изменения в наказателните закони, най вече в процесуалния се възлагат определени надежди за съществено опростяване на наказателния процес и освобождаване от натрупания през годините формализъм и безконечните връщания на делата, като единствено бъдещето ще покаже доколко те саоснователни.

По колко преписки са работили прокурорите през миналта година?

— През 2017 г. прокурорите от Смолянския регион са работили общо по 1916 преписки, през 2016 г. по 2101 преписки, а през 2015 г. по 2198 преписки. Има тенденция на намаление на броя преписки, по които се работи в сравнение с 2016 г. със 185 бр. (или 8,8 %) и в сравнение с 2015 г. – с 282 бр. (или 12,8 %), като от всички преписки, по които е работено през 2017 г. 1673 бр. са новообразувани. Към 31.12.2017 г., в Прокуратурите от региона са решени общо 1 799 преписки – с 229 броя по-малко от 2016 г. и с 313 по малко отколкото през 2017 г.

-- Каква е разкриваемостта на престъпленията?

— За разлика от разкриваемостта на криминалните престъпления, която е много по висока от средната за страната, то при икономическите престъпления, тя е значително по ниска и се доближава до средните стойности за страната, което налага вземане на незабавни мерки за решаване на кадрови проблеми и за повишаване капацитета на служителите в Сектор „ИП” и на разследващите полицаи в ОДМВР Смолян. Престъпленията против собствеността бележат значителен спад, но за разлика от тях общоопасните престъпления и най вече тези по транспорта бележат значителен ръст през изминалата година, което налага според мен по засилен контрол от страна на Полицията по ЗДвП.

-- Колко акта са внесени от прокуратурата в съда?

— През отчетната 2017 година прокурорите от района на ОП Смолян имат внесени в съда 427 прокурорски акта и общо участия в съда 1 283. Общо другите прокурорски актове и дейности по всички видове надзори са 13 313, като сбора от тези показатели дава Общия обем на прокурорската дейност, който е 15 023.

Прокурорите от района са изготвили общо 1 569 искания, писма и постановления за удължаване срока на разследване; както и 4 броя искания за разкриване на банкова/данъчна тайна и осигурителна информация, за отчетната година има 91 броя актове по възобновяване на досъдебни производства.

Общия обем на прокурорската дейност през 2017 г. е намалял в сравнение с 2016 г. – със 1015 и спрямо 2015 г. – с 250.

При реално работили 16 прокурори през 2017 г. средната натовареност на един прокурор в района на ОП Смолян е 936,6, като сравненията между данните за 2017 г. с 2016 г. сочат, че средната натовареност на един прокурор в района на ОП Смолян е спаднала с 80,4, а в сравнение с 2015 г. със 161,4.

През отчетния период в Прокуратурите от Смолянския регион са били наблюдавани за престъпления с наркотични вещества 116 бр. ДП, от които 86 са новообразувани, през 2016 г. са били 114 бр. ДП, от които 95 са новообразувани и през 2015 г. са били 64 бр. ДП, от които 52 са новообразувани, работата по тези дела е много добра за което решаваща роля има отличната работа на Полицията по това направление. За 2017 г. има 2 наблюдавани ДП /1 бр. новообразувано/за незаконен трафик на хора, като ДП са решени в рамките на годината /1 бр. прекратяване и 1 бр. изпращане по компетентност/.

Вие как оценявате работата на прокуратурата в област Смолян?

— Дейността на прокурорите в района на Окръжна прокуратура Смолян през 2017 година, с оглед резултатите от работата им, отразени в разделите на настоящия доклад дават основание да се приеме, че същите са се справили успешно със задачите си и в голямата си част по очертаните приоритети целите са постигнати – налице е значително намаляване броя на оправдателни присъди.

А какви приоритети си поставяте през настоящата година?

— През настоящата 2018 година като приоритети в дейността на прокуратурите от района на Окръжна прокуратура Смолян залагам следното:

  1. Подобряване на дейността ни по направление на срочност и качество на прокурорската работа – при събиране и оценка на доказателствата и при изготвяне на крайния прокурорски акт.

  2. Повишаване на контрола ни върху разследванията по ДП и запазванена минимален процента на върнатите дела и на оправдателните присъди.

  3. Увеличаване броя на внесените актове в Съда от ОП Смолян, както и намаляване броя на неприключилите ДП в края на отчетния период.

  4. Полагане на усилия за решаване на проблема с големия брой спрени дела, като се сведе до края на годината броя им в приемливи граници.

В дългосрочен план основен приоритет за дейността на ОП Смолян ще бъде повишаване нивото на организацията в работата ни и продължаване на полагане на усилия за издигане на доверието у гражданите към всеки един от нас в частност и като цяло към Прокуратурата.

Вирни се горе