Тодор Батков-син, ГЕРБ-СДС: Можем да принудим Гърция да направи пътя до границата и аз знам как

 Тодор Батков-син, ГЕРБ-СДС: Можем да принудим Гърция да направи пътя до границата и аз знам как

Лично моя амбиция са няколко инфраструктурни обекта за областта. На първо място трябва да се отвори границата с Гърция при Рудозем. Това е легендарна одисея, която продължава вече толкова много години. При положение, че от българска страна е готово, от гръцка страна трябва да направят още 10 км. И за да видите, че не говоря празни приказки, ще ви кажа как това може да стане. На 9 юли тази година изтича следвоенното споразумение между България и Гърция, според което България предоставя на Гърция 186 млн. кубика вода за напояване. Образно казано, на 10 юли ние можем да спрем водата за Гърция, докато не оправят пътя до границата. Като не става с добро, става с принуда понякога – това заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Тодор Батков-син на среща с жители на Виево.

По думите му задължително в най-скоро време трябва да се направи частична трета лента на пътя Асеновград-Смолян, да се ремонтира пътят за Мадан, най-вече свлачището при с. Тикале, да се ремонтира основно пътят за Рудозем през Фатово.

„Задължително да се инвестира в обкръжаващата среда, за да станем по-приветливи не само за нас самите, но и за външни хора. В крайна сметка всички целим да живеем по-добре, да имаме по-добри доходи, но за тази цел ние трябва да задържим младите. Ако един млад човек живее на комуникативно място, с добра работа, с добри доходи, с възможности и сигурност пред себе си, че има къде да си образова детето, няма да търси реализация навън. Това са ми основните приоритети на първо време и с всяка стъпка, която предприемам, целя да подобрим качеството на живот на местното население“, подчерта Батков.

Той обясни, че е възпитан да уважава, обича и цени Родопите и родопчани. Обиколил е вече няколко пъти 10-те общини и е посетил почти всички села.

„Навсякъде държах да се видя с кмет, с опозиция, с лидери на общественото мнение, за да се запозная с проблемите на всеки, за да мога да си направя изводи и да предложа решения. В крайна сметка името ми тежи много в Родопите и аз не мога да си позволя да го излагам. Най-малкото, което трябва да направя, е да надскоча делата на моите предци. Достигнах до следните изводи - най-големият проблем на Смолян е липсата на перспектива, най-вече за младите хора. Най-доброто образование в България официално е в Смолян, но децата като завършат училище, имат много малко шансове за реализация, тъй като пазарът на труда е слаб. Работните места са малко и да си го кажем направо - недобре платени. За да излезем от този кръговрат, най-разумното, което се прави в икономиката, е да се инвестира в инфраструктура. Защото с нея се подобрява достъпът за туристи, за бизнеси, за търговия, което създава работни места, вдигат се заплатите и се повишава качеството на живот“, посочи още Батков.

Кандидатът за депутат Андриян Петров представи листата на ГЕРБ-СДС за Смолян, като в срещата участваха Васил Седянков, Петя Касабова и Иван Стоев.

Според Батков и Седянков друг приоритет в следващия парламент ще бъде дърводобивът за домакинства. Справедливо е собствениците на гори да могат да добиват определено количество по изключително улеснена процедура. В момента разходите за добив от собствена гора са над 700 лв. и се изисква наемането на лицензиран транспорт, което е излишна тежест върху собствениците. Освен това част от приходите в горските стопанства трябва да отиват при общините, за да поддържат с тях пътищата, разрушени от превозващите дървесина камиони.

„Ние имаме късмет, че нашият партиен лидер е най-народният човек. Знаете, че за него няма богат, беден - той е с всички равен. След 1990-та година няма управление, което да е направило толкова много за Смолянска област - пътят Асеновград-Смолян, Пампорово-Смолян, Смолян-Стойките-Широка лъка-Девин, Девин-Кричим... А това е условието да идват туристи да видят нашата прекрасна планина. Направиха се спортната зала, плувен басейн, обходния път на града, спортни площадки. Детските градини и училища се обновиха в този период“, припомни Петров.

Според него гърците се бавят, защото от 3 г. няма кой да ги притиска.

„Когато ние бяхме в областната управа, имаше състезание с Кърджали. Ако ние си бяхме отворили пътя, щяхме да хванем част от румънския поток туристи. Сега в Кърджали строят околовръстния път, ще поемат изцяло този трафик, а ние закъсняхме. Закъсняхме и с третата лента, за която имаше по наше време предпроектно проучване. Всичко стопира. За три години не е влязъл лев от държавата като инвестиция. Ето, това беше промяната- че Родопите бяха забравени. Бъдете сигурни, че ако изберем народни представители, които са начело на нашата листа, една от основните им цели ще е да търсят промяна в законодателството, с което регион като нашия, както някога, да бъде под особен поглед“, посочи той.

Според Иван Стоев активност на тези избори е изключително необходима.

„Демокрацията не е перфектната форма на управление, но няма по-добра от нея. Дава ни едно от най-ценните права - да избираме кой да ни управлява. Право, което за съжаление напоследък или не използваме, или използваме твърде неразумно. Видяхме експеримента с Има такъв народ, после с Продължаваме промяната. Това ли искахме? От устойчива държава, която стремглаво се развиваше на европейската сцена, България много бързо започна да потъва по всеки показател. Брутният вътрешен продукт растеше, навлязоха много иновации, здравеопазването започна да се реформира в положителна насока, икономиката беше от най-бързо развиващите се в ЕС. Днес нещата изглеждат различно. Ние губим страшно много средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Неговата цел бе да се подкрепят държавите след Ковид-кризата. Последното правителство на ГЕРБ остави готов план, но следващите правителства решиха да го пренапишат. Той беше впоследствие толкова пъти връщан, с толкова много забележки, че станахме за посмешище. Сега виждаме как губим много пари, а това води до задълбочаване на демографската криза. Усвоили сме едва 5% от предназначените за държавата ни пари. За сметка на това теглим кредити, които се увеличиха двойно“, обясни Стоев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Altee text

Altertive text

Altetive text

Al text

Вирни се горе