Тийнейджъри управляваха община Смолян за един ден и заеха ключовите постове

Тийнейджъри управляваха община Смолян за един ден и заеха ключовите постове

За трета поредна година Община Смолян беше днес домакин на инициативата „Мениджър за един ден”. Ученици от Учебна компания „Junior Creations” към Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс” и ученици от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” и ГПЧЕ „Иван Вазов” управляваха за един ден общинската администрация. Тийнейджърите заеха ключови постове – на кмет, заместник кметове, секретар, директори на дирекции и ръководиха Община Смолян. „С добре дошли колеги”, ги посрещна кметът Николай Мелемов. „Надявам се, че за Вас деня ще бъде интересен. Не се притеснявайте да питате. Обществената работа е наистина сложна, но Ви пожелавам в бъдеще като се реализирате да работите това, което Ви е интересно”, каза градоначалникът на младите хора. Той посочи, че обществената работата си има специфика. Освен знания трябва да има и търпение към колегите и гражданите, за да чувстват те общината като своя.

След това единадесетокласникът Милен Терзиев от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” пое огърлицата на властта от кмета Мелемов и седна на горещия стол. Градоначалникът го въведе в кметските дела – приема на граждани, проблеми с безработицата, строителството и разбира се текущите ангажименти.

Каролина Касабова и Георги Братанов поеха ангажиментите на заместник кметовете Марин Захариев и инж.Мариана Цекова. Петриела Бачева седна на стола на секретаря Момчил Николов. Останалите младежи поеха функциите на директори на дирекции. Преди да заемат длъжностите си тийнейджърите споделиха, че са развълнувани от възможността да се потопят в атмосферата на възрастните, преживявайки един реален работен ден и да усетят какво е да си на ръководна длъжност. След приключване на работния ден те разказаха за преживяванията си на работното място. „Беше вълнуващо да седна на кметския стол и да се запозная отблизо с проблемите”, коментира Милен Терзиев.

След приключване на инициативата младежите предложиха да се създаде Обществен ученически съвет, в който да влизат по двама души от училище. Този съвет ще дава предложения за проекти в сферата на младежката дейност.

Тийнейджърите и техните учители благодариха на община Смолян, че отвори вратите си за тях и са успели дори и за кратко да реализират мечтите си . Управленците получиха сертификати, които им бяха връчени от секретаря Момчил Николов.

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот.

Вирни се горе