Тестът за папилома вирус е по-ефикасен от цитонамазката

Тестът за папилома вирус е по-ефикасен от цитонамазката

Две големи медицински изследвания предлагат нови начини за профилактика за цервикален рак и рак на простатата, но третото дадe разочароващи резултати за специалистите, надяващи се да използват метода за откриване на ранни признаци на тежкия рак на яйчниците, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от американския Национален раков институт установиха, че за жените над 30 години, изследването за човешкия папилома вирус е по-добро от цитонамазката за прогнозиране на опасност от цервикален рак. Получилите отрицателни резултати могат спокойно да изчакат три години преди следващите профилактични изследвания.

Единичният PSA тест за мъжете на възраст от 44 до 50 години може да помогне за прогноза на риска от развиване на напреднал рак на простатата за период до 30 години. Този тест е известен с това, че е ненадежден, но използването му помага да бъдат отделени мъжете, които трябва да бъдат следени внимателно, от тези, които са с много нисък риск и може да не се изследват пет или повече години.

Изследването на жените без симптоми за рак на яйчниците с кръвен тест и ултразвуков апарат е вредно. То не помага да бъдат предотвратени смъртни случаи, а води до хиляди лъжливи тревоги, ненужни интервенции и сериозни усложнения.

Цервикалният рак лесно се предотвратява, защото се развива бавно. Профилактичните изследвания позволяват да бъдат открити предракови клетки и да започне ранно лечение. Сегашното изследване е първото, разгледало ефикасността на ново профилактично средство – изследвания за човешкия папилома вирус, придружавано или не от цитонамазка.

Цитонамазката може да пропусне някои проблеми или да предизвика ненужна тревога. Човешкият папилома вирус е като “настинка”. Повечето сексуално активни млади хора са изложени на него, като инфекциите отшумяват сами. Те се превръщат в онкологичен риск само ако продължат година или повече. Младите жени обикновено са с кратко продължаващи инфекции, Затова за тях е по-подходяща цитонамазката. Тестът за човешкия папилома вирус се препоръчва за жени над 30 години заедно с цитонамазка. Ако резултатите и на двете са отрицателни, за следващото изследване може да се изчака три години.

Простатният специфичен антиген може да е висок по много причини освен рак. Затова лекарите не са сигурни дали профилактичният тест е полезен. Много специалисти не го препоръчват, но повечето мъже над 50 години си го правят. Новото изследване на центъра “Слоун-Кетъринг” в Ню Йорк “не слага край на спора, но предлага интересно средно решение”, каза д-р Алън Лихтер от Американското дружество по клинична онкология.

Изследването е направено с кръвни проби събрани от 12 000 шведи за проследяване на сърцето преди десетилетия. Резултатите показват, че след 27 години 44% от смъртните случаи от рак са при хора, чиито PSA показатели са били сред най-високите 10%, когато са били на възраст от 44 до 50 години. Резултати под средното ниво означават много малък риск от рак, информира още БТА.

Вирни се горе