Телефонните измамници стават "лекари"

Телефонните измамници стават "лекари"

Телефонните измамници започнаха да променят схемата, по която действат и да я нагаждат така, че да постигат успех.

В разградско и русенско полицаите са засекли нова модификация на лъжата, пише Ruse.news.

Актуалната през последните месеци схема за пътен инцидент с пострадал човек и нужни пари, за да бъде спасен роднината, причинил на катастрофата, вече отпада. От скоро измамниците се представят за лекари.

Извършителите установяват контакт с жертвата на случайно набран стационарен телефон (взели са го от телефонен указател) или на мобилен телефон, намерен от реклами, визитни картички, обяви и други подобни

Съобщават на “жертвата”, че техен близък е участвал в пътен инцидент и спешно трябва да се извърши животоспасяваща операция, за която е нужна определена сума пари. В противен случай посоченият роднина ще умре. Извършителите са лица от криминалния контингент с тренирани психологични умения, които се ориентират за възрастта на набелязаните жертви – предимно пенсионери и възрастни хора. Те се възползват от първоначалния шок, в който се изпада при подобни съобщения за близки родственици.

Все по-често започва да работи и друга схема – измамниците изпращат SMS на случайно избран мобилен номер, в който се казва, че получателят е спечелил от томбола на верига магазини и трябва да се обади, за да получи наградата си.

Когато човекът звънне, научава, че е необходимо да зареди ваучери за мобилни телефони на определена стойност. След като ги е закупил и продиктувал номерата им, остава без награда от томбола.

Вирни се горе