Тази година с наградата "Проф.Константин Чилов" ще бъдат удостоени двама лекари

Тази година с наградата "Проф.Константин Чилов" ще бъдат удостоени двама лекари

На Чиловите дни в Славейно почетоха паметта на проф. Константин Чилов

“По традиция в събота точно в 12 часа бяха открити традиционните Чилови дни, които създадохме през 1998 г. с подкрепата на Лекарския съюз и на Министерството на здравеопазването, като преди бяха много по-многолюдни тези Чилови дни. Идваха много колеги от цялата страна, но вече са малко по-редуцирани. Преминават въпреки всичко много тържествено благодарение на кметското настоятелство на село Славейно”, каза за БНР д-р Тотко Найденов, който организира Чиловите дни в смолянското село Славейно.

Тази година с наградата “Проф.Чилов” ще бъдат удостоени двама души – проф.Атанас Кондурджиев, който е интернист, кардиолог и нефролог в Университетска болница “Св. Иван Рилски” в София и проф. Марияна Мурджева – микробиолог, която е директор на Медицинския университет, началник на Катедрата по микробиология. Тази награда се дава от името на здравния министър, председателя на Лекарския съюз, председателя на БАН, от вестник “Български лекар” една грамота, която е морална награда.

“Искам да кажа няколко думи за проф. Чилов, който умира съвсем млад – 57-годишен, но никой български лекар не е оставил толкова трудове научни като него. Той е писал по всички области на вътрешната медицина, абсолютно всички – кардиология, пулмология, гастроентерология, хепатология, нефрология, хематология, еднокринология, храненето, и е създател на Българската академична лаборатория. Повече от трудовете му са на немски, той е завършил във Виена. За съжаление умира твърде млад, без да остави поколение и честваме неговото дело и неговата памет. На тази среща ще призовем нашите сънародници, които са преболедували от Covid-19, които са прекарали лъче и химиотерапия по някое онкозаболяване, които са под стрес, че най-доброто място за възстановяване и укрепване на здравето са Родопите, с техния отрицателно йонизиран боров въздух, с питателната им калорична и здравословна храна, и с най-слънчевите хора, които аз познавам”, допълни в предаването “Закуска на тревата” д-р Тотко Найденов.

Той съобщи, че е изпратил писмо до МС, в което предлага правителството да отпусне стипендии на сирачетата на лекари, починали заради коронвируса.

Вирни се горе