Тази година празникът на фасула ще се проведе на 21 октомври

 Тази година празникът на фасула ще се проведе на 21 октомври

Най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян – подготвя 21-то издание на Празника на смилянския фасул

Празникът на фасула по традиция се провежда в последните почивни дни на месец октомври, но тази година заради изборите е изтеглен с една седмица напред и ще бъде на 21 и 22 октомври (събота и неделя), съобщиха организаторите. И тази година програмата за празника е изключително богата и интересна.

В петък (20 октомври) от 14.00 часа ще се открие базар „Чиста храна за нас и нашите деца“, с продукти от района на Горното поречие на р. Арда и продукти на производители от общностите на Слоу Фууд – България. Състезателните игри на фасула за деца и родители, ще започнат в 15.30 ч.

Официалното откриване на празника е в събота от 10.00 часа със залп на фасулевото топче пред читалището. Предвидена е и музикално-хумористична програма. Всички гости и жители на селото ще опитат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта Смилянски фасул. Традиционният курбан, който жителите на Смилян дават за здраве, е между 11.00 и 16.00 часа в централната част на селото. Домакините ще предложат на гостите чорба от смилянски фасул и ястие с месо и ориз. Ще има и кулинарен конкурс: „Най-оригинално и най-вкусно ястие от смилянски фасул“.

На 22 октомври традиционното състезание по планинско бягане ще започне в 10:00 часа и стартът му отново ще бъде даден от фасулено топче. За 14:00 часа е предвидено закриването на Празника.

Вирни се горе