Тържествена архиерейска вечерня за храмовия празник в манастира „Св.вмчк. Пантелеймон” край Смолян

Тържествена архиерейска вечерня за храмовия празник в манастира „Св.вмчк. Пантелеймон” край Смолян

На 27 юли Православната църква почита паметта на лечителя-чудотворец св.вмчк Пантелеймон. По този повод в навечерието на храмовия празник,беше отслужена тържествена архиерейска вечерня в манастирския храм „Св.вмчк Пантелеймон”край Смолян. Богослужението беше предстоявано от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински, свещениците Апостол Аролски и Васил Маджаров, иподякони.

Църковните песнопения огласиха певци и хористи. Храмът беше изпълнен с поклонници, които бяха дошли, за да отдадат духовно преклонение на светеца и да го помолят да бъде техен застъпник пред Бога.

По традиция, по време на вечерното богослужение беше извършен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи. В края на умилителното последование благо слово произнесе Негово Преосвещенство епископ Висарион. Той каза:”Св. вмчк Пантелеймон станал жива дарохранителница, жив Божи съсъд, защото в себе си държал велик дар, дар на лечение. Велики мъчения претърпял свети Пантелеймон, в името на Господ Иисус Христос, но не се уплашил, не се поколебал, а застанал смело и защитил християнската вяра.”Владиката ни прикани както св. Пантелеймон беше милостив, така и ние да бъдем милостиви към по-низшите от нас, да помагаме на всички, които ни потърсят помощ.

След това, вярващите пристъпиха с вълнение, за да си вземат парченце от петохлебието, и да получат благословение от архиерея.Последва покана от игумения Анастасия на обща братска трапеза.

Сийка КЕТЕВА

cvete

Вирни се горе