СЗО: Омикрон е открит в 77 държави

 СЗО: Омикрон е открит в 77 държави

Към момента вариантът Омикрон е открит в 77 държави. Това заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Вероятно този вариант на коронавируса присъства в по-голямата част от държавите в света, „дори и все още да не е открит“, подчерта той. Омикрон се разпространява със скорост, която досега не сме виждали при никои други варианти, каза шефът на СЗО и добави, че щамът досега е бил подценяван по отношение на опасността, която представлява.

Дори Омикрон да предизвиква по-леко заболяване, големият брой на случаите на заразяване може да доведе до претоварване на неподготвените системи на здравеопазването, констатира генералният директор на СЗО.

Според него Омикрон не може да бъде спрян само с ваксинация, затова е необходимо да се приложат санитарни мерки, включително носене на маски, дистанция, проветряване на помещения и спазване на лична хигиена.

Най-малко 98 държави все още не са постигнали 40% покритие с ваксина срещу коронавирус, а 41 държави все още не са достигнали 10%. Освен това се наблюдава съществено неравенство между отделни групи от населението в една и съща страна.

„Ако успеем да сложим край на неравенството, ще сложим край и на пандемията от COVID-19“, каза генералният директор. „Ако позволим неравенството да продължи, ще продължи и пандемията“, категоричен е той.

В тази връзка СЗО отново разкритикува стратегията на някои държави за поставяне на бустерна доза „на цялото възрастно население“ като отговор на Омикрон.

Той подчерта, че засега няма доказателства за ефективността на бустера срещу този вариант на коронавиру. В СЗО смятат, че подсилващите дози биха могли да изиграят важна роля, особено за хората с риск от тежко заболяване. Въпреки това, ако тези ваксини се поставят, когато рискът от заболяване е нисък, животът на хората с висок риск може да бъде застрашен, тъй като те все още чакат първите си дози.

„Приоритет във всяка страна и на глобално ниво трябва да бъде защитата на онези, които са най-малко защитени“, обобщи Гебрейесус.

Вирни се горе