Световната купа по сноуборд на ФИС ще бъде историческо събитие за Пампорово

Световната купа по сноуборд на ФИС ще бъде историческо събитие за Пампорово

През последните години в курорта Пампорово се направи изключително много, за да е готов да посрещне не само големи международни състезания от ранга на ФИС, но и да се справи с много трудни меторологични условия. Тази година се разчита и на по-ранно отваряне около 8 декември. С откриването на тазгодишния ски сезон ще се чества и юбилея 90 години от създаването на курорта Пампорово, който е основан като климатолечебен център. Това заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

„Не очаквам този сезон да бъде като предишния. Подготвяме се за доста сериозна зима, тъй като и интересът е много голям.“

През последните години основно сме работили в посока да подсигурим мощна и надеждна инсталация за изкуствен сняг, на база на която да можем да разчитаме, че ски зоната ще бъде подготвена в кратък срок. Миналата година Пампорово беше един от малкото ски курорти в Европа, който имаше отворени писти около 22 декември, каза Беляков.

По отношение на инвестициите Беляков посочи, че всяка година те са насочени към изкуствено заснежаване, нови снегоутъпкващи машини, в по-надеждна система и по-голяма честота на самата инсталация. Друга дългоочаквана иновация е шестседалковият лифт Малина – Студенец, който се очаква да бъде в оперативна готовност още за откриването на сезона.

„Не можем да останем извън семейството на развиващите се ски курорти. Това е индустрия, която изисква много средства и нови технологии, които ние внедряваме през последните години.“

В момента карти за ски лифтовете могат да се закупят на по-ниска цена от 82 лева онлайн до 5 декември. Очаква се и завишаване на цените, за да компенсират инфлацията и покачването на енергийние ресурси.

Беляков обяви, че тази година ще бъде отворена частично и южната зона на курорта, която дълги години бе затворена поради липса на инсталации за изкуствен сняг. С община Смолян се работи в посока възстановяване изцяло на пистата, стигаща до Смолянски езера чрез укрепване на свлачищната зона.

Наблюдава се засилен интерес най-вече от балканските държави. Интересът, който се генерира на локална балканска основа е много важен, тъй като в следващите 10 години това ще бъде основното, на което ще разчитаме. Турция има огромен потенциал у нас, но е по-трудно заради визовите режими. Напоследък се отчита интерес дори от Грузия. В тази връзка се водят преговори за диреткна линия между Тбилиси и София, посочи Беляков.

По отношение на конкуренцията Беляков отбеляза, че всеки курорт в непосредствена близост до нас е безспорно потенциален конкурент. Според него по-голямата конкуренция в по-малък периметър води до по-голяма концентрация на туристи от различни краища на Европа.

„Спасенитето за българските курорти са балканските пазари.“

На среща на министерството на туризма в сряда се поставиха старите проблеми във връзка с извеждането на предложенията за законодателни промени, които да преодолеят огромните пречки пред развитието на ски курортите в България. Правата са изключително сложни – от една страна Законът за туризма те задължава и ти вменява определени задължения, но същевременно има голяма контрадикция между някои закони, които трябва да бъдат изчистени, смята Беляков.

Очакванията са Световната купа по сноуборд на Международната федерация по ски и сноуборд (ФИС), на която Пампорово ще е домакин на 21-22 януари, също да привлече много туристи. Това е историческо събитие за курорта – за първи път ще бъде домакин на световна купа от календара на ФИС, който е най-големият ски форум във света, изтъкна Беляков.

Вирни се горе