Светлана Хаджиева: „Интересът към библиотеката е голям. Над 3 800 са посещенията ни за първото тримесечие на 2022 г.“

Светлана Хаджиева: „Интересът към библиотеката е голям. Над 3 800 са посещенията ни за първото тримесечие на 2022 г.“

След отпадането на ограничителните Ковид-мерки в началото на април, интересът към Регионална библиотека „Николай Вранчев“ значително расте. За първото тримесечие на годината има над 3 870 посещения в културната институция, а регистрираните читатели са 790. „За нас месец април беше изключително натоварен с много културни събития, особено от училищата“, посочи директорът Светлана Хаджиева.

На добра посещаемост се радва и Филиалът на Регионалната библиотека на Стария център, който отвори врати преди една година. Cвeтлaнa Xaджиeвa c гopдocт oтpaзи paзвитиeтo нa филиaлa oт oтĸpивaнeтo c фoнд oт 1 500 библ. eдиници дo нaд 2 500 гoдинa пo-ĸъcнo. Зa 1 гoдинa ca peгиcтpиpaни 306 читaтeли, ĸaтo пoлoвинaтa ca oт тяx ca читaтeли caмo във филиaлa, a ocтaнaлитe пoлзвaт ycлyгитe и нa филиaлa и нa Peгиoнaлнaтa библиoтeĸa. Peгиcтpиpaни ca 1 820 пoceщeния, a зaeтитe библиoтeчни мaтepиaли ca 2 784.

За да са в крак с времето, в Регионална библиотека „Николай Вранчев“ паралелно развиват и съвременните технологии, работи се активно за увеличаване на дигиталните ресурси и онлайн услугите. Въпреки това обаче интересът и към книгата не намалява. „За нас е важно хората да четат, независимо дали от книжен или от електронен носител“, каза директорът Светлана Хаджиева. Библиотеката се радва и на много дарители, благодарение на които фонда й се допълва с много нова и разнообразна литература. „Радваме се на различни дарители, които периодично подкрепят библиотеката с нова литература. Това са физически лица, издателства, печатници.

knigi

Дарители имаме много и то на нова литература, което е похвално, като се има предвид високите цени на книгите днес, труднодостъпни за много от хората, затова е и библиотеката“, каза в заключение директорът Светлана Хаджиева.

Вирни се горе