Светилници отпреди Христа грейнаха в Златоград

Светилници отпреди Христа грейнаха в Златоград

Как се отливат восъчни свещи по калъп днес нагледно показа проф. Николай Овчаров, който направи демонстрация на откриването на Музея на свещарството в Златоград,съобщи StandartNews.

Уникалната експозиция с около 30 древни експоната е единствената в България, а по неофициални данни – и в света. Най-древната находка е изложена в новооткрития музей и е автентична глинена лампа с образа на Атина Палада от IV в. пр. Хр. Части от кандилабър, съд и калъп за отливане на восък от стари римски времена са сред атрактивните експонати, изложени в някогашната свещоливница на църквата “Св.Богородица” в родопския град.

Музеят вече е част от храмовия комплекс на една от най-старите църкви в Родопите заедно с килийното училище и ще се превърне в един от акцентите на културния туризъм, който се развива в района.

Първоначално свещите се леели от лой и пчелен восък, който се претопявал, за да не го ядат молците – разказва един от най-запалените изследователи на старините и националната ни култура в Златоград Костадин Перьов. По-късно за осветление се ползвали мас, зехтин и олио – върна гостите в историята на “светлината” идейният създател на музея Перьов.

До скоро във всеки златоградски дом е имало уред за отливане на свещи и за големите християнски празници всяко семейство си е приготвяло восъчни пръчици като част от ритуала.

Вирни се горе