Света Неделя бе почетена с две богослужения в Райково

 Света Неделя бе почетена с две богослужения в Райково

И тази година храмовият празник на църквата „Св. великомъченица Неделя“ в Смолян, кв. Райково, донесе очакваните благодат и радост за множество богомолци, присъствали на празничната Вечерня на 6 юли и на тържествената св. божествена Литургия на 7 юли. Двете богослужения бяха възглавени от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който е и председател на храма. В прославата на една от най-почитаните светици заедно с Негово Високопреподобие участваха секретарят на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник към празнуващия храм иконом Запрян Шиков, смоленските свещеници Иван Василев от храм „Св. Дух“, Васил Маджаров от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, Димитър Одаджиев от храм „Успение Богородично“, Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. В помощ им бяха иподяконите Даниел, Валери, Тодор, Георги, Иван, Красимир. В благодатните служби с красивите си песнопения се включи и църковният хор с диригент Росица Казалиева. Храмовия празник почетоха зам.-областния управител Владимир Гърбелов, общински съветници.

Църквата блестеше с изобилно украсените с живи цветя икони на олтара и храмовата икона на великомъченицата. Богомолка забеляза, че се е появил светещ знак над дясното око на света Неделя на иконата й, поставена до Света Богородица на олтара /на снимката/.

В чест на великомъченица Неделя бе приготвено и украсено специално коливо в три тави, което след Литургията се раздаде на богомолния народ. Осветени бяха петохлебия, жито, вино и елей – „последование, свързано с чудото, извършено от Господ Иисус Христос на планината, при което по чудесен начин нахранил пет хиляди души с пет хляба и две риби (Матей/." Извършено бе св. Причастие на тези, които са постили и направили изповед. Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие. С иконата на Света Неделя се проведе литийно шествие около храма.

И двете богослужения – Вечернята и Литургията, бяха със знака на възхвала и благодарност към мъченица Неделя за великия й пример на силна и неотстъпна вяра, любов и смирение, безмерно търпение и твърдост към насилника срещу християните, което го обезоръжило, та преди да бъде посечена, тя да предаде духа си на Христос. Както се отбелязва в Акатиста на света Неделя, изпълнен на Вечернята: „Радвай се, опазена от суетата човешка, придобила голяма радост, призвана от Самия Христос, повикана за невеста небесна! Радвай се, разпалила сърцата на верните! Радвай се, Недельо всевъзпявана!“

Архимандрит Висарион поздрави всички за празника и призова Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над всички нас. Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта!

Изпълнено бе многолетствие – песнопението „На многая лета“. Раздаден бе на всички благословен обяд.

Росица Примовска

Вирни се горе