Празнуваме Андреевден!

Празнуваме Андреевден!

Българската православна църква почита на 30 ноември паметта на Св. апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и след като Йоан Кръстител дошъл от Юдея, той станал един от неговите ученици.

Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: „Ето Агнецът Божий!” Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и го следвал целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Св. Петър), съобщил му радостната вест: „Намерихме Месия!” и го довел при Христа.

Името на Св. Андрей се среща често в Евангелието. След Възнесение Господне и слизане на Св. Дух, когато апостолите отишли по разни страни да проповядват словото Божие, апостол Андрей се отправил към северните страни.

През Гърция, Мала Азия и по сегашното българско крайбрежие на Черно море той стигнал до страната, обитавана от скитите. Там светият апостол загинал мъченически като бил разпънат на кръст.

Св. апостол Андрей се счита апостол на православните християни, защото той е ръкоположил първият епископ в Цариград – апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили св. Кръщение и миропомазание православните славяни – българи, сърби, руси и др. Освен това считат Св. Андрей за светеца покровител на Русия, Гърция и Шотландия.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното. Този ден се свързва с разбирането, че светлата част на денонощието започва да расте – наедрява, затова на места се нарича и Едреевден.

Казват му още и Мечкинден. Кафявите мечки по българските земи обикновено завършват охранването си и лягат да спят зимен сън в края на ноември или през декември. Затова на Андреевден в отделни региони на България варят царевица и я хвърлят над огнището, като викат: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците”.

Друга традиция повелява сутринта на Андреевден рано да се вземе зърно и да се хвърли нагоре над домашното огнище, за да растат високо всички житни растения и да дадат богата реколта.

Има обичай младите булки вместо това да хвърлят варени семена за плодовитост, успешно раждане и здрави бебета.

На трапезата на Андреевден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, царевица, просо или ечемик.

Имен ден днес празнуват Андрей, Андриан, Андро, Първан, Андреа, Андрея, Андрейка, Андрияна, Дешка. Името Андрей идва от старогръцки и означава мъжествен.

Вирни се горе