СУ "Св. св. Кирил и Методий" – Смолян отбеляза патронния си празник и 168 години от създаването си

СУ "Св. св. Кирил и Методий" – Смолян отбеляза патронния си празник и 168 години от създаването си

Най-голямото училище в област Смолян и наследник на първото училище в града "Екзарх Йосиф“, СУ "Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник и 168 години от създаването си в деня на светите равноапостоли, предаде репортер на "Фокус“. Гости на празника бяха зам.-областния управител на Смолян Боян Симеонов, зам.-командира на 101-ви Алпийски полк подп. Стефан Събински, комисар Чавдар Кичуков – Директор на РД "ПБЗН – Смолян, много родители, бивши учители и възпитаници.

Директорът на училището Росица Шехова поздрави всички с днешния празник. "Денят на нашите патрони братята св. св. Кирил и Методий е празник отбелязван в целия славянски свят. Той е особено важен за нашето училище. Преди 18 години нашия педагогически съвет реши този празник да се отбелязва на църковния ден от календара 11 май. Отбелязваме празника с радост и надежда. Надежда за бъдещето, която е свързана с децата ни. Образованието е най-важната инвестиция за развитите на обществото. Тя е тази, която го обединява и сплотява. Нашето училище е продължител на най-старото училище в града и вече е на 168 години. Това е история на знанието, на развитието, на общуването, на утвърждаването на личности за градежа на град Смолян и областта“, посочи Шехова.

На празника на училището за учител на година за 2023/2024 г. бе връчена награда на главен учител по български език и литература Даниела Лалова. "Има учители, които не принадлежат само на училището си. Те принадлежат на цялата образователна общност. Такъв колега е г-жа Лалова. Тя има принос в създаването на учебници и помагала. Проверител е на държавните зрелостни изпити. Тя е човекът, който задвижва цялостно развитието на науката в общината и региона. Тя е мерило за професионализъм и ние имаме частта да я удостоим с тази награда и благодарим за честта да работим заедно“, посочи Шехова.

Награда за млад педагогически специалист получи Величка Тодорова – учител по музика. Тя е учител, който влезе в професионалната кариера с летящ старт, показа умения да работи с широка екипи и да създава събития и да устоява доброто образование по музика на своите ученици, допълни директорът на училището.

Награда бе връчена и представител на непедагогически персонал, на Цветана Инжакарова – главен счетоводител на училището за приноса й в дейността на образователната институция.

Наградени бяха и учениците с отличен успех от различните класове в училището.

Ученици от училището поднесоха и венци и цветя и на паметната плоча на първото училище в Смолян "Екзарх Йосиф“, чийто наследник е празнуващото днес училище.

Празникът продължи с музикално-танцова програма на възпитаниците на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ и завърши с кръшно българско хоро.

Поздравителни адреси за патронния празник училището получи от Областна администрация – Смолян, община Смолян, РУО – Смолян и други институции в града, предаде Фокус.

Вирни се горе