Строители и архитекти призоваха държавата да пусне спрения лифт на Пампорово

Строители и архитекти призоваха държавата да пусне спрения лифт на Пампорово

Известни смолянски архитекти и строителни предприемачи са регистрирали Клуб на строителите-ветерани и първата им публична инициатива е призив спрения от ДНСК ски лифт “Двата моста” в Пампорово, заменил стар “влек убиец”, да бъде пуснат и да носи името на загиналия на там бивш главен архитект на община Смолян Петър Петров. Това каза на пресконференция инж. Таньо Стайковски -Управител на фирма „Строй Тис“ .

По време на социализма арх. Петров беше автор на концепцията за балансирано развитие на Пампорово като европейски курорт. Преди няколко години, малко преди да стане жертва на фаталния ски влек, архитектът нееднократно предупреждаваше, че безразсъдното хотелско строителство не е съобразено с капацитета на ски съоръженията и инфраструктурата в Пампорово нарушава екологичното равновесие в планината.

Изграждането на нов модерен ски лифт върху опасното съоръжение, без при това да се нарушава завареното трасе, обаче стана повод за атаки срещу дружеството “Пампорово"АД. Десетте отсечени дървета за обезопасяване на новия ски лифт наляха масло в огъня срещу мажоритарния собственик на търговското дружество, което прочее притежава само 2 хотела и една стара резиденция. В резултат на това ДНСК обяви новото съоръжение за незаконно и постанови премахването му.

От ръководството на “Пампорово” АД смятат, че констатациите на ДНСК за незаконно строителство и сеч на немаркирани дървета в големи територии са неверни. Те ще обжалват всички актове за санкции и бутане на обектите.

С решението на ДНСК едва ли са съгласни и множеството собственици на хотели в Пампорово, които са се консолидирали най-вече около креативния маркетинг на дружеството, стопанисващо ски инфраструктурата в курорта. Реалистични цени, организиране на спортни прояви и през летния сезон, в добавка към европейските и балкански ски състезания през зимата – всичко това е насочено към възвръщане старата слава на 80-годишния планински курорт.

Според инж. Стайковски партийно-политическите разпри не бива да изместват надеждите за икономически растеж в региона, който може да бъде постигнат чрез местната туристическа индустрия.

Дано покрай самочувствието на смолянските ветерани архитекти и строители, организирани в новия регионален клуб, да надделее реализмът над бизнес войните в София, за да не спира развитието на Пампорово, който си остава международна туристическа гордост на България.

Вирни се горе