Стоянка Тенова: „Половин вековният юбилей на НУФИ „Широка лъка“ показва, че мисията да съхранява, развива и популяризира българския фолклор, е изпълнена“

Стоянка Тенова: „Половин вековният юбилей на НУФИ „Широка лъка“ показва, че мисията да съхранява, развива и популяризира българския фолклор, е изпълнена“

Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ ще отбележи с концерт 50-годишния си юбилей. Концертът ще се проведе на 7 май /събота/ от 16.00 часа в залата на НУФИ. Училището е създадено с мисията да съхрани, развие, обогати и популяризира българския музикален фолклор чрез младите таланти на България. То има богата история в професионалното музикално образование и многобройни отличия у нас и в чужбина.

-Г-жо Тенова, директор сте на НУФИ „Широка лъка“ – емблема за Родопите, вече близо 25 години. Нека започнем разговора ни с един такъв въпрос: Какво ви даде и какво ви отне тази длъжност през годините?

Нищо не ми е отнело, по-скоро повече ми е дало. Училището ми даде вдъхновение, даде ми удовлетворение и най-вече моя професионална реализация. През далечната 1985 година бях изпратена по разпределение в тогава Средно музикално училище за народни инструменти и пеене, като учител. Директор станах през 1995 година.

-Разкажете ни за създаването на училището.

Историята на едно училище е история на духовност, история на хората, които са го градили и на онези поколения, които дават всичко от себе си, за да може авторитета му днес да е на училище, което дава високо професионално музикално образование. Училището се открива на 1 септември 1971 година, а на 5 септември се провежда първия изпит. Това са група ентусиасти, които започват първата учебна година, дори без материална база - тогавашния директор на Основното училище в Широка лъка Манол Радичев, директорът на горското Георги Пенелов, председателя на общински съвет Стефка Белакова. Училището започва своята първа учебна година в Калайджийската къща, в Згуровския конак. Манол Радичев лишава собствените си ученици от кабинетна система, за да може да предостави учебни стаи за учениците от музикалното училище. Така стъпка по стъпка през 1974 година е открито мъжкото общежитие, а на 9 февруари 1979 година е открит днешния прекрасен учебен комплекс, чийто архитект е Лилия Граматикова. 1982 г. е открито и дамското общежитие.

-Да поговорим за учениците преминали през училището, реализирали се във времето и достигнали широка популярност....

В голямото семейство на НУФИ „Широка лъка“ до момента са 1342-ма ученици, които са завършили, заедно с многобройните учители служители, възпитатели. Години наред с любов и вдъхновение те работят с талантливите ученици. Нашето училище дава професионално музикално образование и веднага след завършване децата могат да се реализират на творческата сцена. От школата на училището са тръгнали много известни певци и инструменталисти, а от 2000 година и танцьори. Не мога да изброя всички ученици, които са завършили, но не бих искала да пропусна днешния директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев, както и много от изпълнителите в този ансамбъл, също така и водещи изпълнители, танцьори и инструменталисти в ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Пирин“ и др.

-Можем ли да кажем, че сме богати на таланти и през последните години се засилва интереса към фолклора?

Можем да кажем с основание и самочувствие, че децата ни са много талантливи, че през последните години, въпреки демографските процеси, виждаме, че има интерес към нашето училище и много талантливи деца идват при нас.

-Към днешна дата какви специалности предлага учебното заведение, колко са учениците?

Още със създаването на училището специалностите са народно пеене, гайда, гъдулка, кавал и тамбура. През 2000 година открихме специалност народни танци. Целият екип реши, че по този начин ще се оформи един цялостен облик, в което се изучава професионално певчески, инструментален и танцов фолклор.

-От кои региони имате ученици?

Нашите ученици са от между 15 и 17 области в България. Имаме ученици – от Варна, София, Хасково, Смолян, от цялата страна. Навремето такава е била и целта на училището - да се съберат талантливи децата на едно място, за да могат да съхраняват, развиват и популяризират българския музикален фолклор. Считам че този половин вековен юбилей показва, че мисията е изпълнена.

-Има ли драстичен спада на ученици през последните години?

Да има спад. Училището е създадено за да може да поеме 210 ученици. В момента са 80, но не трябва да забравяме че демографската криза е голяма и е във всички сфери на нашия живот.

-В какви условия и в каква атмосфера преминава учебния процес?

В много приятна атмосфера. Децата ни изключително упорито се занимават, както с общообразователна, така и със специализирана подготовка. В годините, както се е градило училището стъпка по стъпка, се е градил и образователния модел. Нашето училище е част от системата училища по изкуствата към Министерството на културата и образователния модел съчетава две направления – общообразователна и специализирана подготовка. В края на петгодишния курс на обучение учениците ни придобият както средно образование, така и свидетелство за професионална квалификация. Учебният корпус е голям - разполага с 16 класни стаи и 88 кабинета за индивидуално обучение, имаме концертна зала, три танцови зали, създадена е и продължаваме да създаваме все по-добра материална база. През 2013 година успяхме да санираме трите сгради на училището. Следващата ни мечта е подмяна на отоплителната инсталация, опитваме се чрез участия в различни програми да направим и това. Смятаме, че НУФИ „Широка лъка“ е втория дом за нашите деца и те трябва да пребивават в една приятна среда.

-Да кажем няколко думи и за екипът, с който работите. Обезпечени ли сте с кадри?

Както казах ние сме едно голямо семейство и това в никакъв случай не е преувеличено. Щастлива съм, че работя с моите колеги - един екип, който във всеки момент е готов да откликне какъвто и проблем да възникне. Към настоящия момент сме обезпечени с всички учители, както по общообразователните предмети, така и по специализирана подготовка. В екипа ни има много млади хора, които преподават по специалните предмети. Преобладаващи са бивши възпитаници на училището.

-Кои са били първите директори на НУФИ „Широка лъка“?

Аз съм много горда, че на нашия юбилей ще присъства първия директор на училището проф. Константин Шопов, който има голяма за слуга за създаването на училището. След него директори са Христо Тракторски, Марко Куртев и Стефка Кушлева.

-Г-жо Тенова, безспорно признанията за вас и за вашето училище са много, но кое от тях ви радва най-много?

Бих могла да кажа, че винаги съм изключително щастлива, когато видя нашите деца на сцената - мотивирани и прекрасно подготвени, това е най-радващото за мен.

-На 7 май ще отбележите 50-та годишнина на НУФИ „Широка лъка“ с концерт. Да поканим нашите читатели на това грандиозно събитие, което подготвяте.

Ние обявихме че цялата учебна 2021/2022 година ще премине под знака на нашия юбилей. Много се радвам, че ще успеем да реализираме този концерт, защото пандемия сериозно ни отдалечи през тези две години. Колкото и усилия да положиха колегите ми, личния контакт при работата с учениците е изключително важен и смятам че онлайн обучението, специално в нашата сфера, не се отрази добре. Децата ни са зажаднели за изяви.

В началото на учебната година беше обявен конкурс за есе и стихотворение на тема „Любимото училище - моя сбъдната мечта“. Много хора се отзоваха, включително и бивши възпитаници. Предстои да открием фотоизложба „50 години Национално училище за фолклорни изкуства“, събрала много емоционални моменти от живота на училището - фотоси от самото начало, от градежа да училището, от участията и постиженията на нашите ученици. По време на откриването на експозицията ще обявим наградените есета и стихотворения от конкурса.

Концертът започва в 16 часа на 7 май и ще продължи доста дълго. Искаме да покажем постиженията на нашите настоящи ученици и на наши бивши възпитаници. Ще бъде един интересен концерт, обхващащ всички фолклорни области. Мотото му е „Традиция с поглед в бъдещето“.

-Какво ще си пожелаете за юбилея на НУФИ „Широка лъка“?

Пожелавам си много деца да тръгнат по пътя на българския музикален фолклор, много деца да пазят традицията и да я предават. Разбира се пожелавам здраве и мир.

Вирни се горе