Стоян Иванов, ГЕРБ: Нещото, с което най-много трябва да се гордее Мелемов, е финансовата стабилност

Стоян Иванов, ГЕРБ: Нещото, с което най-много трябва да се гордее Мелемов, е финансовата стабилност

Г-н Иванов, каква е вашата мотивация да сте в отбора на Николай Мелемов и на тези избори?

От 2011 година с г-н Николай Мелемов гледаме в една посока, имаме едни и същи цели и задачи, свързани с развитието и просперитета на Община Смолян. Той е изключително добронамерен човек. С него лесно се работи. Разбираме се от половин дума.

Не ви ли тежи, че понасяте толкова много удари от опозицията, тъй като винаги страстно отстоявате позиция по най-възловите – финансовите въпроси?

Защитихме успешно 12 бюджета. Започнахме от 34 милиона през 2011 г., за да приемем последно 75 милиона през 2023 година. Бюджети - реално изпълними, без дефицити и без кухи приходи. Имало е и трудни моменти, имало е и яростна опозиция, било е време, когато от първия път не сме успявали, но винаги г-н Мелемов е намирал верния път с положителен край.

До какво според вас доведе тоталният отказ на мнозинството да се разпорежда с общински имоти, които са с отпаднала необходимост за община Смолян?

През тези 12 години многократно е имало случаи кметът да предлага на публична продан общински обекти с отпаднала необходимост, в т.ч. земи, сгради и друга движима и недвижима собственост, но рядко е получавал подкрепа от мнозинството. Това винаги се е отразявало на приходната част на бюджета. Заложените приходи от продажба на общинска собственост не са се изпълнявали, което от своя страна е водило до търсене на резервни варианти за покриване на предвидените в бюджета разходи.

Какво загуби и какво спечели общината през тези 12 години, задето толкова старателно връщаше стари борчове, но не взе нов кредит, с който повечето улици да светнат с нов асфалт?

Ако има нещо, с което най-много трябва да се гордее г-н Мелемов, това е финансовата стабилност, която се постигна през последните 12 години. Бяха погасени 20 милиона задължения, без да се увеличават данъците и таксите.

Платихме висока цена, защото вместо да асфалтираме малките улици по селата, всяка финансова година започвахме с разход 1,8 млн. лева главница и 200 хил. лв. лихва по инвестиционния заем, завещан ни още от далечната 2007 год.

Както заяви г-н Мелемов, през новия мандат заемите ще останат в историята на Община Смолян, а ако се налагат нови такива, ще се теглят само след референдум.

Какво за вас означават призивите „Да върнем младите хора в Смолян“, „Да върнем живота в Смолян“?

„Да върнем младите хора в Смолян“ е на Иван Френкев от БСП. Аз го разбирам като призив младежите да дойдат и да погасят остатъците от огромните задължения, които неговата партия остави в Смолян през 2011 г. Нека младежите се връщат в Смолян. С радост ги очакваме, направеното досега е за тях. А ние ще продължим политиката на насърчаване на всичко, свързано с младите хора, с техния просперитет и живот в Община Смолян.

„Да върнем живота в Смолян“ на Михал Камбарев - това послание е несериозно. Лозунг, лишен от съдържание. Клише. Повече от час ми е необходимо, за да прочета отчетите за направеното през последните 12 години. А колко време ми трябва, за да прочета социалните програми, реализирани и работещи в момента, защитаващи най-уязвимата част от нашето население, за децата, възрастните, болните и инвалидите!? Ще забравят ли нашите съграждани тези 60 санирани жилищни сгради!? Ще забравят ли тези близо 3000 хиляди семейства с монтирани безплатни климатици и пелетни камини в домовете си!? Ще забравят ли за санираните и реновирани училища, детски градини, стадиони, спортни площадки, плувен басейн и много други придобивки, създадени през последните 12 години!?

Един опонент на ГЕРБ в тези избори определи 12-те години управление на Мелемов като безвремие, вие как определяте този период?

Така е, ако оценяваме нещата при него в личен, обществен и бизнес план.

Какво помните от първата кампания на г-н Стефан Сабрутев, защото сега му е трети опит да стане кмет?

Първото нещо, което си спомням отпреди години, е, че той беше изпаднал в комичната ситуация да се обяснява какво образование има, защото твърдеше, че има завършено висше образование, а в последствие цяла България разбра, че той не е завършил такова. И оттогава все така – с приказки като на пазара, с лъжи, внушения, манипулации, полуистини.

Само за две години като служебен областен управител от дребен бизнесмен с гатер се оказва крупен играч в горските дела с договори за милиони левове по „Пътя на копринката“. Осеял престоя си във властта с политически чистки, скандални назначения на роднини, близки и познати, неспиращ се пред нищо, когато става въпрос за власт и пари.

Върхът на този скандал е отправено парламентарно питане от група народни представители от ГЕРБ, касаещо фирмите на Стефан Сабрутев, обществени поръчки, договори, политически уволнения и назначения и др., което е безпрецедентно за един кандидат за кмет в историята на Община Смолян.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

ПП ГЕРБ

Вирни се горе