Стотици се събраха на здравен събор в Могилица, научиха за билки и храни, гарантиращи по-дълъг живот

Стотици се събраха на здравен събор в Могилица, научиха за билки и храни, гарантиращи по-дълъг живот

Стотици се събраха в смолянското село Могилица, което с богата програма отбеляза традиционният си празник, посветен на художествените занаяти и родопския фолклор, както и за Петия национален здравен събор, който съпровожда празника и представя родопския опит за дълъг и здрав живот. Официални гости на празника бяха народният представител от Коалиция за България Дора Янкова, колегата й от „Атака” Димитър Аврамов, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, общинският съветник от БСП- Смолян инж. Атанас Устабашиев, председателят на клуб „Родопско здраве” и гл. секретар на Национален алианс „Живот за България” д-р Тотко Найденов и др.

Празникът откри кметът на селото Митко Чочев, който отбеляза, че Могилица съчетава е едно хора, природа и традиции. „Дълбоките корени на традицията, човечността, са мечта на много народи, с което обаче ние се гордеем”, отбеляза кметът, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той благодари на всичко гости, както и спонсорите на събора. Поздрав към жителите и гостите отправи и Дора Янкова, която подчерта, че Могилица е специфично място за много хармония, човещина, трудолюбие, култура, бит, духовност и патриотизъм. „Това дава заряд и прави хората необикновени. Могилица е люлка на занаятите, майсторлъка, пазител на родопския фолклор, който е уникален. Янкова добави, че е привилегия селото да обявено за е център на здравето и дълголетието и заяви, че това дава много възможности за развитие на здравен туризъм. „Пожелавам на родовете и семействата на Могилица – бъде щастливи с направеното за селото, за вас като хора”, пожела народният представител. Д-р Тотко Найденов, който е сред организаторите на традиционния празник заяви, че Могилица е център на българското здраве, защото в района има най-много столетници, а злокачествените и сърдечни заболявания са сравнително малко. Той призова, за да сме здрави, да купуваме само българското, поне веднъж в годината да се гостува в Родопите.

„Само в Родопите има отрицателно йонизиран въздух, живеят най-слънчевите и добри хора”, изтъкна д-р Найденов. Той пожела на всички да водят по-здравословен начин на живот, да се обичат, и да спре омразата и напрежението. Представители на Национални движение „България си ти” представиха уникален проект за здравето на нацията. Бе промотиран първият медицински проект- за мобилен, лазерен, дентален център, за диагностика и лечение, който е първи в Европа. С него ще има възможност за лечение на редки зъбни заболявания безплатно. Заради законовата база, засега ще работи само в София, но след промяна в нормативните актове ще обслужва хора под социалния минимум, плюс профилактична програма в цялата страна. За празника си Могилица получи поздравителни адреси от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и министъра на младежта и спорта.

Повече от 2 часа продължи фолклорната програма, в която самодейци от селото и гостите им от село Върбина представиха уникални родопски обичай и песни под съпровода на гайди. Изви се и дълго хоро. Атракция бе и изложба-базар на местни занаятчии и производители на еко-храни и билки. Всеки гост можеше да дегустира натурални овче и краве млечни продукти, домашни сладка от горски плодове, както и произведения от дърво и вълна.

В селото за празника бе открита и здравна библиотека с книги за по-здрав живот. Бе представена и книгата на д-р Найденов „Здравно-духовна култура”, която е посветена на здравославния начин на живот, както и отношенията между хората. Бе представен и уникалния проект „Фестивал на дивите цветя”, представящ богатството на флората в горното поречие на река Арда.

Вирни се горе