Стотици дарители от Смолянска област се включват в акцията на БЧК за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

 Стотици дарители от Смолянска област се включват в акцията на БЧК за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Стотици дарители от Смолянска област се включват в акцията на Българския Червен кръст (БЧК) за подпомагане на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Всички 10 общини в областта се участват в инициативата, приемат дарения и ги окомплектоват. Това каза за БТА директорът на Червенокръстката организация в областта Мария Делева. По думите й гражданите се съобразяват с апела на пострадалите страни за вида на даренията и предоставят топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, спално бельо и завивки.

Хората знаят какво се събира, единственото, което ги притеснява, е думата “нови“, коментира Делева. Тя сподели, че това ги смущава, защото "ново" означава да има етикет. По данни от тази сутрин във всяка община в областта са събрани по около 50-60 кашона с дарения. Много хора се обаждат и питат кое е най-разумно – материално дарение или финансови средства и на база на 23-годишния си опит ги съветвам да са финансовите средства, защото пострадалата държава може да е по-адекватна при осигуряване на необходимото, каза Делева. За да спестят банковите разходи на дарителите, от БЧК са разкрили в 10-те общини каси за парични дарения. Всяка община има постъпили между хиляда и две хиляди лева. Регистрираните дарители са около 100 души. Средствата от касите ще се протоколират и ще бъдат преведени в националната дарителска сметка на БЧК.

За община Смолян дарения се приемат на бул. „България“ 24А – сградата на стоматологията. Всичко ще бъде пакетирано в кашони със стандарт на Федерацията на Червения кръст и с транспорт на организацията ще се изпраща в засегнатите територии.

Вирни се горе