Със сто гайди и много чевермета откриха Празника на чевермето в Златоград

Със сто гайди и много чевермета откриха Празника на чевермето в Златоград

Гайдарско надсвирване и надиграване на танцови състави огласи днес Златоград, съобщиха от общинската администрация, предаде БТА.Надсвирването с гайди е част от програмата, съпътстваща традиционния празник на родопското чеверме на 7 май.

Изпълнители на гайда от #Смолян, #Златоград, Пловдив се включиха в музикалния конкурс, разделен в четири възрастови категории. Специалната награда при най-малките гайдари - до 10 г., бе присъдена на 5-годишния Ивайло Йорданов. При изпълнителите от 11 до 14 г. първа награда спечелиха Иван Карабетев и Мартин Кабаков. Във възрастовата група от 15 до 18 г. призът бе за Даниел Йотов. Класирането на гайдарите над 19 г. води Иво Джамбазов, който спечели и специалната награда на кмета на Златоград Мирослав Янчев за най-добро изпълнение на „Излел е Делю Хайдутин“. Лауреатът на кметската награда бе определен лично от Валя Балканска. Специални награди се присъдиха и на двете дами гайдарки, които се включиха в надсвирването – Даниела Гайдарова и Аделина Чолакова.

Участниците в музикалния конкурс бяха оценени от жури с председател Тодор Кайков, в което участваха и именитите гайдари Костадин Илчев и Петър Янев.

На празника в Деня на храбростта прозвуча пожелание Св. Георги да закриля майките и децата от Украйна, които бяха сред публиката на фолклорния концерт.

Родопски фолклор ще звучи в Златоград и утре, по време на Празника на чевермето.

Вирни се горе