Стефан Сабрутев взе участие в работна среща на Камарата на строителите в България и кметове на общини

Стефан Сабрутев взе участие в работна среща на Камарата на строителите в България и кметове на общини

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ), Областното представителство (ОП) на браншовата организация в Смолян и кметове на общини от областта обсъдиха актуалните предизвикателства пред сектор „Строителство“ и местната власт.

Председателя на ОП на КСБ - Смолян инж. Асен Соколов обяви при откриването, че целта на тази среща е да бъдат обсъдени актуалните проблеми пред бранша в областта на строителството и да бъдат потърсени решения на проблема с липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на договорите в строителството.

Областният управител на област Смолян Стефан Сабрутев изтъкна, че се радва да види как местната власт и строителите в региона работят съвместно за намирането на решение на наболелите проблеми. Основната тема и най-голям проблем наистина е липсата на реално прилагане на Методиката за индексация, заяви още Сабрутев, като посочи, че е изключително важно строителният бранш и общините да настояват за индексация на договорите за строителство, като единствената възможност е да бъдат предвидени средства в бюджета на държавата, който предстои да бъде приет.

Стефан Сабрутев отправи препоръка към Управителния съвет на Камарата на строителите в България да инициира и проведе среща с представители на парламентарно представените политически партии в 49-то Народно събрание, които по време на предизборната кампания заявиха готовност за подкрепа на строителния сектор. Решението е сектора и местните власти да бъдат подпомогнати единствено чрез осигуряване на национално финансиране, което е в правомощията на Народното събрание, респективно в последващите действия на депутатите при обсъждане и приемане на Държавния бюджет за 2023.

В работната среща, която се състоя в сградата на община Смолян взеха участие кметът на Смолян Николай Мелемов, Владимир Кехайов, член на УС и ИБ на КСБ и почетен председател на ОП на КСБ - Смолян, инж. Асен Соколов, председател на ОП на КСБ - Смолян, кметовете на Рудозем Румен Пехливанов, на Баните Павлин Белчев и на Девин Здравко Иванов, заместник-кметът по строителство на община Смолян инж. Мариана Цекова и инж. Румяна Янчевска, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Смолян. От страна на Камарата участие взеха инж. Илиян Терзиев, председател на УС, арх. Иван Несторов, изпълнителен директор, инж. Благой Козарев, председател на Комисията по професионална етика, Любомир Пейновски, председател на УС на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ) и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, представители на ОблС на ОП на КСБ - Смолян, прокуристът и главен редактор на вестник „Строител“ Ренета Николова.

Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата пред строителите и местната власт, набелязаха инициативи за сътрудничество, като на финала се договориха да продължат да работят заедно за намиране на решение на общите проблеми.

Снимки: вестник „Строител“

stefan

Вирни се горе