Стефан Сабрутев: Търън се отърсва от страха, селото се нуждае от нов управник

Стефан Сабрутев: Търън се отърсва от страха, селото се нуждае от нов управник

„Село Търън трябва да има нов управник, който да вдъхне живот на населеното място. Страхът на хората да излязат и да кажат болката си започва да изчезва“, каза Стефан Сабрутевл, кандидат за кмет на Смолян от „Движение „Нашият град“, по време на среща с жители на Търън. Селото е едно от най-големите в общината, и с най-дългогодишния кмет, който управлява цели 40 години.

Срещите на Стефан Сабрутев, кандидата за кмет на Търън – Ахмед Крушков, и кандидата за общински съветник д-р Гавраил Маргаритов, преминаха по отделните махали и в селата Еленска, Требище, Селище. Първоначално жителите плахо споделяха за проблемите, но, успокоени от духа и борбеността на Сабрутев, започваха с все по-висок глас да ги назовават с истинските имена и да искат по-добро бъдеще за себе си и децата си.

„Моите работи съм ги свършил в този живот, имам семейство, деца, внуци, печеливш бизнес и в един момент вече започваш да мислиш за обществото“, каза Стефан Сабрутев. Хората слушаха с интерес програмата на кандидата за кмет на Смолян. Приветстваха идеята за създаване на общинско предприятие за чистота, за привличане на повече туристи, и най-вече за идеята селският кмет да има определен бюджет, с който да оперира при най-належащите случаи, а не да пише докладни до общинския управник и да чака средства за 10 торби цимент. Жителите дори предложиха така да се направи, че кметът на селото, заедно с населението, да планира приоритетите.

Към една от срещите се присъедини и бившият областен мюфтия Ариф Караибрахимов. „Хубав номер ви е дал Сейбията“, каза той и добави: „Да знаете – управникът трябва да е справедлив. Който работи справедливо, получава и духовни и всякакви награди“, мъдро сподели духовникът. Според него един кмет трябва изкара максимум два мандата. „После се изхабяват, не са така дейни, както в началото“, посочи още Караибрахимов.

В една от махалите на Търън хората се оплакаха от запушена канализация. Те са готови да си я оправят сами, само да им бъдат предоставени материали. „Писахме жалби до кмета, а той ни отговори, че това не е работа на кметството, а на хората, които живеят там“, казват те.

В селата контейнерите са пълни с боклук. И в този район сметопочистващата фирма не се контролира от Общината и не си върши работата.

А проблемът със свлачището на Тикале бе разискван навсякъде в района. Хората са наясно, че община Смолян не е собственик на пътя за Мадан и не отговаря за ремонта, но според тях кметът на Смолян постоянно трябва да настоява пред МРРБ и АПИ да започне укрепването на ската и движението да се нормализира. „Ако кметът не иска, не чука по врати, не изисква, няма кой друг да ни помогне“, казват хората.

За жителите на село Стража най-големият проблем са пътищата. „Малките села сме на изживяване. За да има хора селата е най-важното да имат път и вода“, казаха в Стража.

taran

hor

koh

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър: "Движение „Нашият град

Вирни се горе