Стефан Сабрутев свика заседание на работната група към Областния щаб за противодействие разпространението на Ковид-19

 Стефан Сабрутев свика заседание на работната група към Областния щаб за противодействие разпространението на Ковид-19

Областният управител Стефан Сабрутев свика заседание на работната група към Областния щаб за противодействие разпространението на Ковид-19 в област Смолян. На него бяха обсъдени епидемичната ситуация във връзка с разпространението на заболяването в областта и предприетите мерки от РЗИ-Смолян за ограничаване на заразата.

Регистрираната 14-дневна заболяемост в област Смолян за периода 18-24 октомври, е 391,6 на 100 хиляди души, при 691,6 за страната. Седмичния ръст е 28%, а починалите за периода 18 -24 октомври са 17 души -10 жени и 7 мъже. Новите потвърдени случаи са 226, като най-много са в общините: Смолян-115 лица; Чепеларе-22; Рудозем и Баните –по 20 нови потвърдени случая с Ковид-19. Близо 70% от диагностицираните с инфекцията са на възраст над 50 години, посочи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. Потвърдените случаи на медицински персонал са 8- един лекар,един фелдшер, двама санитари, медицинска сестра и трима –друг персонал. Д-р Кубатева посочи, че на фона на увеличената заболяемост, за щастие в област Смолян няма регистрирани огнища на заразата. Тя съобщи още, че в областната болница вече функционира Ковид зона към ДКЦ-Смолян, която ще обслужва пациентите със симптоми на инфекцията. Тя се намира от към входа на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян, на втория етаж и работи от 13,30ч. до 17,30ч. В лабораториите от Смолянска област са доставени и безплатно бързи антигенни тестове, за които пациентите ще заплащат до 10лв. за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване.

Директорите на болници в област Смолян докладваха за ситуацията в ръководените от тях здравни заведения. В смолянската болница са настанени 72 пациенти; в МБАЛ-Мадан-18; в МБАЛ-Златоград-10; МБАЛ-Девин-8.

Никола Запрянов от Регионално управление на образованието- Смолян посочи, че в област Смолян има само една карантинирана паралелка ученици, които се обучават дистанционно. Поради увеличената заболяемост в областта и съгласно новата заповед на министъра, на ротационен принцип на обучение са преминали в общините Рудозем и Баните. Предстои този принцип да бъде въведен и в общините Смолян и Чепеларе, съгласно утвърден график на директорите на училищата.

На заседанието бяха обсъдени още организацията и контрола по спазване на въведените противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването на територията на област Смолян.

Тук можете да намерите списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/spisk-na-lechebnite-zavedeniya - s-laboratorii-i-sam/?fbclid=IwAR0LRCNTdD_wmbYjj7DP0_m4wlRmJZJqtbyuf4e-vJ9X3agb 6Zsacvm9j68

Вирни се горе