Стефан Сабрутев свика институциите във връзка с кадровия проблем в Центъра за психично здраве в Смолян

 Стефан Сабрутев свика  институциите във връзка с кадровия проблем в Центъра за психично здраве  в Смолян

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев проведе работна среща с представители на институциите във връзка с кадровия проблем на Центъра за психично здраве в смолянския квартал Устово. В нея участваха зам.-областният управител Христо Станчев, директорът на РЗИ-Смолян д- Мими Кубатева, директорът на Център за психично здраве ЕООД-Смолян д-р Анастас Карагяуров, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, окръжният прокурор на Смолян Недко Симов, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, директорът на РД ПБЗН Симеон Цървуланов.

На срещата стана ясно, че кадровият дефицит в лечебното заведение е доста сериозен, което е заплаха за съществуването му. Управителят на Центъра д-р Анастас Карагяуров обясни, че пациентите се обслужват само от двама лекари-специалисти, като работното място не е привлекателно за млади лекари. Проблем може да възникне и с работата на силовите структури, които имат определени изисквания, както и по отношение на съдебни експертизи. Д-р Карагяуров предложи на първо време да се потърси съдействието от области, където има повече специалисти, като бъде предложено лекарите да бъдат командировани в Смолян. Община Смолян от своя страна може да помогне като осигури настаняването на специалистите, които дойдат да работят в Смолян, допълни д-р Карагяуров. Той каза още, че от години се опитва да привлече нови попълнения в екипа си, но без резултат. Вече е време сериозно да се помисли и на национално ниво за обезпечаването на лекарите в тази сфера, каза още д-р Карагяуров.

Директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева сподели, че проблема с медицинските кадри в област Смолян е много сериозен и трябва да се направи всичко възможно да се привлекат специалисти.

Областният управител Стефан Сабрутев заяви, че ще търси решение на проблема в дългосрочен план , защото закриването на Центъра на психично здраве не е желателно и институциите трябва да обединят усилия в тази посока. Той пое ангажимент веднага да потърси помощ от други областни управители от страната, които могат да помогнат за привличането на лекари-специалисти в Смолян, както и да постави проблема пред здравното министерство. Областният управител каза, че с подкрепата на РЗИ-Смолян ще потърсят контакти със завършили специализанти през последните пет години. Съвместно с ръководството на Община Смолян, ще се направи всичко възможно, за да бъдат предложени привлекателни условия на лекарите, които проявят желание да работят в Смолян.

Вирни се горе