Стефан Сабрутев: Областният управител не може да влияе на цената на водата

Стефан Сабрутев: Областният управител не може да влияе на цената на водата

Твърденията, че областният управител носи вина за цената на водата, Сабрутев нарече „абсурдни“

В навечерието на предизборната кампания в социалните мрежи се вихри остър дебат относно това кой носи вина за високата цена на водата в региона.

"Областният управител нито може да влияе, нито да определя колко да струва кубик вода. Ако областният управител може да промени цената, защо сегашният областен управител не го направи", каза Сабрутев. Той допълни, че цената на водата наистина е висока и всяко увеличение на дадено перо от комуналните услуги, оказва влияние върху семейния бюджет на хората.

Стефан Сабрутев обясни, че има две институции, които могат да определят цената на водата - ВиК-Смолян, който предлага, и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която има последната дума.

„Смятам, че вече всеки жител на областта знае каква е причината за скъпата ни вода - проектът за воден цикъл, който от 40 млн. лв. с изцяло външно финансиране, беше надут на 100 млн. лв., с 10 млн. лв. съфинансиране от ВиК Смолян."

Според Сабрутев "фалшивите новини" за отговорността му относно цената на водата се разпространяват от ГЕРБ, защото "нямали никакви компромати срещу него“ и използвали факта, че е бил областен управител, за му вменят вина, каквато той нямал.

„Явно издигането на кандидатурата ми за кмет на община Смолян е притеснило доста редиците на ГЕРБ, защото тези серийни атаки в социалните мрежи и в медиите започнаха веднага след обявяване на името ми от Инициативен комитет "Бъдеще за Смолян". Но аз съм спокоен, съвестта ми е чиста, защото пак казвам - нямам никаква вина за скъпата вода в Смолян. Вина имат точно тези, които сега обвиняват мен", казва още Сабрутев.

ИК "Бъдеще за Смолян"

Вирни се горе