Стефан Сабрутев: Най-важното решение е транспортната свързаност на областта с вътрешността на страната и външните граници

Стефан Сабрутев:  Най-важното решение е транспортната свързаност на областта с вътрешността на страната и външните граници

От близо три месеца сте областен управител, идвате от частния бизнес, по-трудно ли е в администрацията?

Не мисля, че е трудно, аз съм свикнал да работя. Да, различни са правилата в бизнеса и администрацията, но когато човек спазва правилата и работи по утвърдената законова схема не е проблем. За мен лично не е трудно, като човек с опит в работата с хора, да работя в администрация, както и опитът, който имам като общински съветник.

По ваша покана президентът Румен Радев беше на тридневна визита в област Смолян, той беше посрещнат изключително добре. Какви обаче са позитивите от тези срещи за областта и за нейните жители?

По моя покана президентът посети нашата област и отдели три дни, което не знам дали се е случвало в друга област. Отдели особено внимание и успяхме да преминем през по-голямата част от нашата област. Наистина беше посрещнат много радушно навсякъде. Към днешна дата мисля,че г-н Радев е най-влиятелния политик и от това негово посещение очакваме позитивите наистина да се отразят в близкото бъдеще. Очаква се да има още един служебен кабинет, който ще определи той. Смолянска област има доста проблеми за решаване, както и други области в страната. Всяко населено място, всеки общински кмет и кмет на населено място постави проблемите си пред президента. Аз се надявам, че една част от тях ще намерят решение. Най-важното решение е транспортната свързаност на областта с вътрешността на страната и с външните граници.

Предвид на това, че правомощията на президента са ограничени, с какви лостове той ще помогне, за да се решат големите проблеми на областта ни?

Разчитаме на влиянието му над правителството, освен това имаме голяма нужда и от международните контакти, които той има с президента на Гърция и министър председателя за ускоряване работата по отваряне на границата на ГКПП Рудозем – Ксанти.

Какви приоритети за развитие на област Смолян поставихте пред президента. В каква посока трябва да се развива нашия край?

Първо искам да кажа, че откакто съм областен управител вече познавам на 90 % проблемите на всяка община и на всяко населено място. Имаме доста добра комуникация с кметове. Наистина трябва намеса на правителството, за да се решат някои от проблемите. Екипът на президента ще получат от мен подробен доклад за всичко, което трябва да се свърши и се надявам поне една част от тях да се решат, а на друга да се постави едно добро начало, за да може през следващата година да се търси реализация. Основните проблеми са инфраструктура, тоест пътища и водопроводи. В Родопите живеят добри и предприемчиви хора. В срещите с бизнеса бяха дадени идеи, които освен туризъм, за който имаме голяма даденост, има и бизнеси, които се развиват много добре и акцентират основно на износа. В тази посока мисля, че нашата област трябва да се развива. Туризма ни е важен, но само с туризъм не може да се получат нещата. Има производства, които ние трябва да подкрепяме и се надяваме на подкрепа и от правителството. Но, основните проблеми са инфраструктурни, все пак сме единствената област в България, която е само с автомобилен транспорт. Няма друга такава област. Затова основния акцент, който поставих на срещата е връзката от Асеновград до ГКПП Рудозем, с всичките му разновидности. За мое голямо съжаление се оказа, че нямаме никаква проектна готовност за трета лента или четирилентов път какъвто е гласуван и заложен за Южен централен район с взето решение още през 2018 година да се осъществи строителството на високоскоростен път от Пловдив до Смоля и до Рудозем. Ние нямаме все още проект за трета лента. За трета лента има за 13,8 км предпроектни проучвания, това е нещо, което е направено, но не е достатъчно, за да се кандидатства по определени програми. Обходния път на Чепеларе също е в задънена улица и се надявам, че до края на годината може да се раздвижи, тоест да се осигури финансиране по ОП Транспорт, при условие, че успеем с АПИ да предвижим проекта, който имаме на някакъв етап, но трябва актуализация. Водим разговори с Министерството на транспорта и с АПИ по този въпрос и това е нещото, което наистина може да се случи при добра стиковка и работа с държавните институции.

До края на годината първо трябва да се довърши отсечката Средногорци – Рудозем, която се строи може би 4 години. Има различни проблеми по нея. В момента се прави корекция на водопроводи, които пресичат и преминават през трасето, но за мен е необяснимо 4 години да не се случат тези неща и се надявам до края на годината да приключи строителството там. На база разговори с министър Комитова на МРРБ до края на годината да стартира и строителството на обходния път Рудозем и се надявам до началото на летния сезон догодина да бъде приключено, съответно от гръцка страна дотогава да приключи първи етап на строителството на граничния пункт, за да се отвори за туристи и леки автомобили. Там е осигурено финансирането, ние знаем че това ще се случи. Търсим и финансиране за обходен път Чепеларе. Предстоят ни срещи и ще настояваме за бързо проектиране, утвърждаване на проекта от АПИ и за осигуряване на една сума необходима за отчуждителни процедури в размер на около 320 хил. лв. които община Чепеларе няма възможност да осигури.Надявам се от МРРБ да отпуснат тези пари, за да се довърши отчуждителната процедура. Оттам нататък предстои проектиране на самия път Асеновград – Чепеларе, като все повече мисля, че частична трета лента няма да ни е достатъчна. Пътувам често, виждам какъв е трафика в момента при условие, че не е отворена границата, когато се отвори за леки автомобили ще се натовари двойно, когато се отвори за товарни автомобили ще стане една огромна тапа и невъзможно пътуване. Затова си мисля, че тук трябва да говорим за четирилентов път, което в началото ми се струваше за една мечта, като жп линията Асеновград- Смолян, но все повече си мисля, че трябва сериозна държавна намеса за да се случат тези проекти, защото за тях трябват огромни средства. Ще работя в тази посока, за да тръгнем към проектиране първо.

ГКПП-Рудозем при нас вече е готов, президента също посети пункта, той обеща да съдейства в комуникацията с Гърция за по-бързото му отваряне, но като че ли от гръцка страна нещата не са толкова напреднали, както на нас ни се иска?

За голямо съжаление това е така, това са фактите, сроковете, които имаха бяха до края на август, след това станаха октомври, след това ноември, но имам наблюдения, че до края на годината няма да приключат. Там има проблеми, къде основателни, къде не чак толкова. Моите наблюдения са, че не работят с тези темпове, с които ние работихме. Няма как да влияем освен да разчитаме на президента на министър председателя и т.н. Искам да кажа, че много областни управители и кметове са работили в посока отваряне на ГКПП Рудозем. Всички областни управители имат огромна заслуга, дори и тези които са били за по-кратък срок. Г-н Славов има огромна заслуга, тъй като тогава беше осигурено финансирането, но за да се стигне до това финансиране наистина е извървян дълъг път. Тук искам да подчертая заслугата на един човек, който остава в сянка, който още от самото начало е полагал огромни усилия с контактите си в Гърция с покойния вече областен управител на Ксанти Георгиос Павлидис, това е Георги Чилингиров. Той е от самото начало и аз държа да го отбележа, защото без него вероятно това нямаше да се случи. Моята заслуга е била най-малка ние просто довършихме нещо, каквото трябваше да направим. Президентът посети пункта и думите му бяха, че такава перла трябва да има на всички входове на България.

Изпълнява ли се строителството на основни пътни отсечки по текущи проекти?

В смолянска област се изпълняват няколко проекта, стойността им е около 74 млн.лева. Работи се по всички направления, но не с темповете, които трябва и както всички знаем причините са финансови. Работи се по направление Соколовци – Баните, Рудозем – Елховец – Пловдивци и по входната артерия на Девин, но на този етап фирмата изпълнител има голяма сума пари, които чакат да си получат от АПИ и това е причината за забавяне. Надявам се да се получи решение от МРРБ за това разплащане, което е част и от актуализацията на бюджета, част и от преструктуриране на средства, които са превеждани авансово на доста фирми и не е извършено нищо.

Какво се случва със свлачището Смолян – Мадан?

Това, което аз знам от срещите в МРРБ, че има сключен договор за изпълнение с държавната фирма Автомагистрали, които са сключили договор с фирма за изпълнение и има преведен аванс. От разговор с фирмата-изпълнител знам, че те са направили проект, който е одобрен от АПИ, за да се започне работа, но след повторното свличане на пътя за Рилския манастир от АПИ възлагат нов тип проект, който все още не е одобрен. Сега в момента е на етап одобрение на втория проект. Доколкото знам, има преведени авансови средства, тоест може да започне работа. Това са технически неща, които се надявам да стартират до края на годината, дано времето само да позволи.

До къде стигна изпълнението на проекта Воден цикъл?

Водния цикъл на Смолян е разделен на три етапа. По първия етап е започнало строителството и голяма част е изпълнен. Проблем има с асфалтирането, което не се случва. Разкопава се, полага се водопровод и канализация и след това никой не асфалтира или поне в голяма част. В една част е положен асфалта. Първия проблем, който го има и хората да търпят всички тези неудобства е че проекта, когато се е изработвал е заложен голям период, в който след извършване на строителството следва да се асфалтира и запечата трасето. Възложил съм на зам.-кмета и сме образували комисия, която тази и следващата седмица ще мине по всички улици да види има ли спазване на този линеен график или не. Там където няма ще искаме да видим каква е причината.

Можете да въздействате така ли?

Разбира се, че можем да въздействаме това го правим. Вярвайте ми, че първия месец, като областен управител имах на ден по 10 жалби по този проект. Особено от кв. Устово. Там има едни безумия с проектите и мога смело да кажа, че има голям проблем с проектирането. Първо, че според мен не е проектирано на терен, тоест виждам едни безумия- закачване на канализация в обратна посока, изпомпване с помпа, които минават през инфарктни точки, които засягат имоти на хора, те се притесняват да не паднат самите къщи и т.н. Свидетел съм на място, където канализацията върви стандартно на 1 метър да се копае 4 метра, че и повече. Мисля си, че този проект е правен по сателитна снимка. Това са едни безумия, които не могат да се коригират на този етап, защото съгласно договора, който имат строителите ако има корекция по проекта работата ще бъде заплатена в края на проекта, тоест след 2 – 3 години. По втория етап на проекта, до колкото съм информиран всеки момент се очаква разрешение за стоеж. Там голямо забавяне има с документацията. Повече от 6 месеца не могат да се предвижат документи от страна на Ви-Смолян и тези които управляват проекта по различни причини. Това забавяне показва, че нещо, като организация куца. Важно е проекта да се превключи в срок, за да няма санкции и наказателни процедури. Тепърва, ще назнача проверка, за да видя към момента какви санкции има наложени, защото получавам информация, че има такива. Да видим какви са причините и кой ще плаща.

Какво е мнението ви относно предложението от страна на ВиК за увеличаване цената на водата?

Лично моето мнение е, че това увеличение е голямо, като процент и цената, която след 5 години ще трябва да плащаме ние е непосилна за голяма част от населението. Да знам, че трябва да се плаща за инвестиции, но в същото време, когато правиш инвестиции трябва да се намалят и загубите на вода и съответно тези загуби, трябва да се отразят и в цената на водата. Това обаче не го виждаме в техните бизнес планове. Но това е предмет на дискусии на заседанието, което предстои на 30 септември.

Основният приоритет за вас беше провеждане на честни и прозрачни избори? Такива ли бяха?

Мисля, че много по-честни от предходните. Взехме достатъчно мерки на различно ниво. Не мога да кажа, че на 100 % са честни, но резултатите в някои групи, където корпоративния вот винаги е бил под влияние не се случиха и от там можем да си направим извода, че сме работили в правилна посока.

Какво заварихте в областната администрация, след като бяхте назначен

Мога да кажа със задоволство, че екипа работи много добре. Това, което беше започнато ние го надграждаме и продължихме да работим. Имаше и неща, които не ми харесаха много от типа на договор с фирма за почистване на областна администрация, при условиез че имаме хора назначени по програми и могат да вършат тази работа. Другото е санкциите наложени по изпълнение на проекта на ГКПП Елидже. В момента сме в съда и наистина се надявам да спечелим, защото в противен случай бюджета на държавата ще бъде ощетен с 400 – 500 хил. лв. Санкциите са за порочно провеждане на обществени поръчки.

Как оценявате работата си като областен управител през тези три месеца?

Интересен и труден въпрос. Никога не съм си позволявал да си давам сам оценка, оценката трябва да я дадат хората.

Вирни се горе